Het Schuttersbosch

Cantharel

Start
Actueel
Agenda
B.B.S. Algemeen
Buurtpreventie
Huis & Tuin
Links
Educatief
Gastenboek

Bereklauw ] Sporkenhout ] Heksenkruid ] Wegedoorn ] [ Cantharel ] Eikvaren ] Jeneverbes ]

 

Door Netty Selder

Foto’s: Anneke Hüsecken-Selder


Cantharellus cibarius (= eetbaar) Fungi = zwammen of paddestoelen= eierzwam en hanekam 

Familie van de plaatjeszwammen


Er zijn twee soorten zwammen: 

  • hogere zwammen;
  • lagere zwammen.

Cantharellen behoren tot de hogere zwammen. Hogere zwammen hebben een afgescheiden, met het blote oog zichtbaar, vruchtlichaam. Lagere zwammen zijn (enkelen uitgezonderd) microscopisch klein, zoals bijvoorbeeld bladvlekkenziekte bij aardappelen, moederkoren bij granen en bladroest bij lindebomen. Zo worden de zogenaamde heksenbezems in berkenbomen veroorzaakt door lagere zwammen. Toevallig stond in de krant van 3 juni jongstleden het volgende:

Door het natte weer in mei laten platanen hun blad vroegtijdig vallen en hebben schimmels toegeslagen die de bladziekte veroorzaken. Dat is te zien aan de bruine vlekken op het jonge blad van bijvoorbeeld de plataan. Opruimen van de afgevallen bladeren moet gebeuren omdat de schimmels daar overleven en andere bladeren kunnen aantasten.

Nu, deze schimmels behoren tot de lagere zwammen. Vroeger waren cantharellen één van de bekendste paddestoelen. Ze zijn goed herkenbaar en niet snel te verwisselen met bijvoorbeeld giftige soorten. Met hun fijne kruidige pepersmaak en aangename abrikozengeur zijn ze een geliefde lekkernij. In mijn jonge jaren waren ze vanaf de maand juni te vinden in en langs de bossen en op heidevlaktes. Gezellig was het als wij met een mandje vol huiswaarts keerden. Tegenwoordig zijn ze niet meer overvloedig te vinden, ofschoon ze in het oosten van België nog algemeen moeten voorkomen op zandgronden. Vele soorten komen over de hele wereld voor maar ze zijn niet allemaal eetbaar. Uiterlijk van de cantharel: de hoed en de steel gaan geleidelijk in elkaar over. Eerst is deze paddestoel bolvormig en in elkaar gerold, later vlak tot trechtervormig, zeer onregelmatig van vorm met golvende gelobte rand.

De hoed heeft een doorsnee van 3 tot 10 cm. De kleur is lichtgeel tot donkergeel soms geelwit, kaal, glad en dikvlezig. Plaatjes als dikke plooien, donkergeel, vaak lichter dan de hoed in ieder geval nooit donkerder zitten aan de onderzijde van de hoed en lopen straalsgewijs van de steel naar de hoed. De steel is ongeveer 6 cm lang, geel van kleur, onder dunner dan bovenaan. De eetbare hanekam is helderrood. Het paddestoelenvlees is wit, de smaak is wat scherp. Hoogte van 1/2 -3 cm. Paddestoelen nooit uittrekken maar vlak boven de grond afsnijden of -plukken. De cantharellen op de foto heb ik niet zelf geplukt. Ze zijn onder andere te koop bij de betere supermarkten en kosten ongeveer € 5,00 per bakje.

Het klaarmaken: Was de paddestoelen en snijd ze in stukjes en bak ze een paar minuten in boter met een gesneden ui. Lekker op de boterham. Of bak de stukjes door een omelet. Ook fijn bijvoorbeeld bij de lunch. Klaargemaakte cantharellen bederven snel. Het is geen waardevol voedsel omdat ze weinig voedingswaarde hebben.


U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan schuttersbosch@dse.nl.
Copyright © 2002 Bewoners Belangenvereniging Schuttersbosch
Laatst bijgewerkt: 27 februari 2010