Het Schuttersbosch

Bereklauw

Start
Actueel
Agenda
B.B.S. Algemeen
Buurtpreventie
Huis & Tuin
Links
Educatief
Gastenboek

[ Bereklauw ] Sporkenhout ] Heksenkruid ] Wegedoorn ] Cantharel ] Eikvaren ] Jeneverbes ]

 

Door Netty Selder

Foto’s: Joop Selder


Bereklauw = Heracleum

Familie van umbelliferae = schermbloemachtige


Een van de meest opvallende planten die in onze woonwijk Schuttersbosch groeit is de bereklauw. Het zal geen toeval zijn, denk ik, men zal deze bereklauwen wel gezaaid of geplant hebben, dat deze planten het meest in de Bereklauwlaan groeien.

Bij de jeu de boules staan er verschillende en in een zij-ingang van de Heksenkruidlaan groeien er ook een paar. Af en toe komt men nog elders in het Schuttersbosch een bereklauwplant tegen. De meeste mensen weren de planten uit hun tuin omdat men voorzichtig moet zijn met erin te snijden. Indien het sap op de huid komt en dit aan het zonlicht wordt blootgesteld, kunnen grote blaren veroorzaakt worden.

De meest bekende soorten zijn:

  • De inheemste gewone bereklauw (Heracleum spondilos);
  • De uitheemse reuze of Perzische bereklauw (Heracleum mantegazzianum) welke oorspronkelijk uit de Kaukasus afkomstig is.

De gewone bereklauw komt in tuinen en in het wild voor langs bosranden, dijken en wegen. De plant wordt circa twee meter hoog. 

Ze groeit het best op vochtige, voedselrijke zandgrond, bij voorkeur aan de rand van bomen en struikgewas. Deze bereklauw is eenjarig; wordt ze gesnoeid dan is ze tweejarig. Na de bloei, die van juni tot oktober duurt, sterft de plant af. De plant zaait zichzelf uit. De Perzische of reuze bereklauw is forser. De bladeren zijn langer dan een meter. De stengel is vaak roodgevlekt. De plant is circa drie meter hoog en het is een vaste plant. Ze komen gekweekt in parken en tuinen voor en verwilderd. De bloeitijd is van juli tot augustus.

In het vroege voorjaar (maart-april) komen de in elkaar gevouwen bladstrengen als klauwen uit de grond. Ze groeien heel snel en spoedig bedekken ze de bodem. In mei beginnen de bloemstengels te groeien. Dit jaar heb ik gezien dat de planten al eind januari boven de grond kwamen, het weer is ook zo vroeg lenteachtig.

 De diepgeveerde en lobbige grote bladeren zijn evenals de stengels ruw behaard. De forse vierkantige stengel is sterk gegroefd. Van hieruit steken de bloemschermen hoog boven de bladeren. De bloemen geuren naar anijs. In huis kan de geur bedwelmend zijn. De veelstralige grote bloemschermen; wit, roze of groenig van kleur, worden drukbezocht door allerlei insecten als torren en vliegen. Zij verzamelen het stuifmeel dat volop aanwezig is. De bloemschermen zijn werkelijk, net als de hele plant indrukwekkend! Ze bestaan uit groepjes bloemen die samen kleine schermpjes vormen doordat de steeltjes dichtbij elkaar staan. Op hun beurt staan die schermpjes weer groepsgewijs op de lange hoofdstengel. De bloemschermen worden vaak als een bloem gezien. De bloeiwijze noemt men samengestelde bloeiwijze. De decoratieve en aromatische zaadschermen zijn beeldschoon als droogboeket. De naam Heracleum doet denken aan Heracles, de Griekse halfgod. Hij zou de geneeskracht van de plant ontdekt hebben. Of is het misschien door Heracles zijn prachtige bouw en enorme lichaamskracht, dat daar de vergelijking is gemaakt met de forse groei van de bereklauw?

De geneeskracht (vroeger) van de bereklauw

Vroeger werden de planten verzameld als voer voor de varkens. Jonge spruiten doen wat smaak betreft aan asperges denken. De fijngemalen wortels werden inwendig gebruikt tegen epilepsie. Afkooksel van fijngemalen wortels werd ingenomen bij diarree en tegen ingewandswormen. Regelmatig eten van wortels en blad zou zenuwversterkend zijn. Het eten van het blad zou goed zijn tegen darmklachten. Bij hevige hoofdpijn werd het zaad met olie vermengd tot een papje wat op het hoofd werd gelegd. De stengels bevatten olie en suiker.


U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan schuttersbosch@dse.nl.
Copyright © 2002 Bewoners Belangenvereniging Schuttersbosch
Laatst bijgewerkt: 27 februari 2010