Medisch opleidingscentrum Kintanu

Renovatie en uitbreiding opleidingsfaciliteiten voor medisch personeel (verpleegkundigen, laboranten)

laatste nieuws »

Kintanu vormt samen met Inkisi, Nkandu en Kisantu het plattelandstadje Kisantu.
In de regio Kisantu-Inkisi gaat minder dan 60% van de kinderen naar de lagere school. Minder dan 50% krijgt middelbaar onderwijs. Dit zijn algemene cijfers. Voor de kinderen uit de achterstandswijken zoals Kintanu liggen deze percentages een stuk lager.

De groeiende plattelandsbevolking in het landbouwgebied rond Kisantu heeft grote behoefte aan verpleegkundigen en gezondheidsmedewerkers. Vandaar het belang van een opleiding voor gekwalificeerd medisch personeel.
Het in 1982 opgerichte Institut Technique Médical de Kintanu (ITMKi) leidt net als het ITM in Kimpemba jongeren op tot gediplomeerde verpleegkundigen (A2). Het instituut verzorgt sinds 1989 een staatserkende, vierjarige middelbare beroepsopleiding. Op dit moment zijn er 160 studenten. De studenten beginnen hun opleiding als ze 14/15 jaar oud zijn.

ITMKi wordt geleid door de plaatselijke NGO Fondation Papa Philo, genoemd naar de in 2000 overleden oprichter van de school. Ook het gezondheidscentrum OMECO (Oeuvre Médicale du Congo) en de school Complexe Scolaire la Colombe vallen onder deze NGO.

Omdat de sanitaire voorzieningen in zo'n slechte staat waren dat de onderwijsinspectie dreigde met sluiting van de school zijn in november 2010 als eerste de toilet- en douchefaciliteiten vernieuwd.
Vervolgens zijn de klaslokalen en kantoorfaciliteiten gerenoveerd: het verhogen van de daken en het aanbrengen van extra ventilatieroosters heeft een zeer positieve invloed op de omstandigheden in de klassen. Het is er niet meer benauwd en met name tijdens de late middaguren ook veel lichter. De onder de golfplaten aangebrachte plafonds voorkomen veel geluidsoverlast tijdens de tropische regenbuien. Leerlingen en leerkrachten zijn enorm blij met de verbeterde werkomstandigheden.
Tot slot is er een nieuw praktijklokaal gebouwd.

De faciliteiten van ITMKi worden ook gebruikt door Complexe Scolaire la Colombe.


Laatste Nieuws:

- Sinds de lokalen en faciliteiten van het opleidingscentrum zijn gerenoveerd is het aantal leerlingen van de school flink gegroeid. Er studeren nu 160 studenten verpleegkunde. Daarnaast zijn de lokalen ook het huis van scholengemeenschap La Colombe met 250 basisschoolleerlingen en 130 middelbare schoolleerlingen.
- nog op het verlanglijstje staan nieuwe schoolbanken! Een schoolbank voor 2 leerlingen kost 50 Euro. Pimp my village heeft de eerste 9 nieuwe schoolbanken gedoneerd.

Terug naar boven