de kerstkoekjes van Anneke en André

1 Vanille-halve-maantjes

Ingrediënten: Bakken: Bloem, bakpoeder, suiker, zout, gemalen hazelnoten en ei in een kom doen. De margarine in stukjes gesneden toevoegen. De ingrediënten tot een glad, samenhangend deeg kneden.
Maak circa 6 centimeter lange rolletjes en leg die in halve maan vorm op een met bakpapier bedekte bakplaat of rooster. Bak de koekjes.
Bestrooi de koekjes meteen na het bakken met de poedersuiker.

2 Kaneelsterretjes

Ingrediënten: Bakken: De eiwitten met het citroensap en een deel van de suiker stijf kloppen. Ca. 7 eetlepels van de stijve eiwitten in een afgedekt bakje in de koelkast zetten. De gemalen amandelen, de rest van de suiker, het kaneel en het zout in een kom doen en mengen. De rest van de eiwitten erdoor mengen.
Rol de amandelmassa beetje bij beetje uit (voeg eventueel wat bloem toe) en steek er sterretjes uit. Leg de sterretjes op een met bakpapier bedekte ovenplaat of rooster en bak de koekjes ca 20 minuten. Haal ze dan uit de oven en strijk dan de geklopte eiwitten uit de koelkast erover (als een glazuur). Bak de koekjes hierna nog vijf minuten.

3 Kokosmakroontjes

Ingrediënten: Bakken: Het eiwit met een deel van de suiker, zout en vanillesuiker stijf kloppen. Het kokosstrooisel met de overgebleven suiker mengen. Het eiwit door de kokos scheppen. Leg kleine hoopjes kokosmengsel (even met de vingertoppen aandrukken) op een met bakpapier bedekte bakplaat of rooster. Bak de koekjes op de aangegeven temperatuur.

4 Chocoladekrakelingen

Ingrediënten: Bakken: Bloem, suiker, zout, kaneel, chocoladepuddingpoeder in een kom doen en mengen. De eieren en in stukjes gesneden margarine toevoegen. De ingrediënten tot een glad, samenhangend deeg kneden.
Maak circa 8 centimeter lange rolletjes en vouw er krakelingen van. Leg de krakelingen op een met bakpapier bedekte bakplaat of rooster. Bak de koekjes.
Glazuur de afgekoelde koekjes met de gesmolten chocolade of het chocoladeglazuur.

5 Sinaasappel-chocolade-koekjes

Ingrediënten: Bakken: Bloem, bakpoeder, suiker en ei in een kom doen. De margarine in stukjes gesneden toevoegen. De ingrediënten tot een glad, samenhangend deeg kneden. Verdeel het deeg in tweeën. Kneed door de ene helft de sinaasappel jam en kneed door de andere helft de (gesmolten) chocolade.
Maak van het sinaasappeldeeg een rol met een diameter van 2 - 3 cm. Rol het chocoladedeeg uit tot een plak met een dikte van ca 0.5 cm. Rol deze chocolade deeg plak om de sinaasappel deeg rol. Snijd plakjes van de rol. Leg de plakjes op een met bakpapier bedekte bakplaat of rooster. Bak de koekjes.

6 Havermoutkoekjes

Ingrediënten: Bakken: Boter, eieren en suiker met de mixer tot een schuimend mengsel roeren. Havervlokken en cacao toevoegen en door het boter/suiker mengsel scheppen. Leg kleine hoopjes havermoutmengsel (even met de vingertoppen aandrukken) op een met bakpapier bedekte bakplaat of rooster. Bak de koekjes op de aangeven temperatuur.

7 Glazuurkoekjes

Ingrediënten: Bakken: Bloem, bakpoeder, suiker, gemalen amandelen en ei in een kom doen. De margarine in stukjes gesneden toevoegen. De ingrediënten tot een glad, samenhangend deeg kneden.
Rol het deeg uit en steek of snijd er figuren uit (sterren, hartjes, kerstklokken, boompjes etc.) Leg de koekjes op een met bakpapier bedekte bakplaat of rooster. Bak de koekjes.
Bestrijk de afgekoelde koekjes met een dikke laag glazuur.

8 Honing-kruidkoekjes

Ingrediënten: Bakken: Warm de honing voorzichtig op zodat deze vloeibaar wordt. Voeg achtereenvolgens suiker, eieren, gemalen amandelen, bakpoeder en bloem toe. De ingrediënten tot een glad, samenhangend deeg kneden. Laat het deeg 12 uur rusten.
Rol het deeg uit en steek of snijd er figuren uit (sterren, hartjes, kerstklokken, boompjes etc.) Leg de koekjes op een met bakpapier bedekte bakplaat of rooster. Bak de koekjes.
Bestrijk de afgekoelde koekjes met een dikke laag glazuur.

E-mail Anneke en André: an2an@dse.nl