registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Het gekkenhuis

In de centra van de grote steden weigerden enkele honderdtallen mes-stekende, tasjes-rovende, wild-plassende of herrie- en ruziemakende jongeren de politie wel eens hun ware naam en huisadres op te geven. En zwartrijders in trein of tram bezorgden conducteurs en spoorwegpolitie soms urenlang overwerk omdat hun identiteit niet kon worden vastgesteld. Toen werd de identificatieplicht ingevoerd. Nu worstelen ieder etmaal duizenden bejaarden en bejaardenverzorgers, alvorens het woonoord kan worden verlaten, met de prangende vraag 'Waar heb ik, waar heeft zij, o waar heeft hij mijn/haar/zijn identiteitskaart toch gelaten?'

Vrouwen van Tsjechov

Gisteravond Josée Ruiter gezien in haar eigen stuk 'Vrouwen van Tsjechov'. Ondanks verkoudheid knap, goed verstaanbaar en subtiel gespeeld. Perfect psychologisch theater in de stijl van Van Ulsen en Brusse, uitstekend passend bij de negentiende-eeuwse thematiek en sterk contrasterend met de spektakelstijl die de laatste twintig jaar in Nederland opgang heeft gemaakt.
Voor de liefhebbers:

Doodsnood

Woorden worden soms misbruikt - en daardoor misvormd - om er politieke doelen mee te bereiken. Zo trachtten Hirsi Ali en andere Tweede-Kamerleden vrijdag minister Donner tot krachtiger beschermingsmaatregelen te bewegen door te schermen met 'honderd vrouwen in acute doodsnood'. Bedoeld werden hiermee vrouwen die uit vrees voor eerwraak gevlucht waren naar opvanghuizen voor bedreigde vrouwen.

Waarom 50 km max. op Karel de Grotelaan?

Gisteren viel een betaalprentje van € 30 op mijn deurmat, omdat ik 61 km gereden had op de Karel de Grotelaan. Fout van mij natuurlijk, maar waarom mag op deze brede invalsweg, die behoudens een paar gelijkvloerse kruisingen vergeleken moet worden met de Kennedylaan, geen 70 km gereden worden? 50 km is op die lange baan een onnatuurlijke snelheid, die waarschijnlijk wel de boetenpot flink spekt maar overigens nergens toe dient.

fotowedstrijd

Oostenrijks lichthoedje Foto: Rien Valk

Oostenrijks lichthoedje Foto: Rien Valk
Door de carnavalsvakantie lopen we wat achter met het plaatsen van de foto's in het fotowedstrijdalbum maar dat halen we zo snel mogelijk in. Kijk a.s. zondag of maandag regelmatig naar je mail om te zien of je bij de 15 geselecteerde foto's zit en je dus de hoge resolutie van je foto moet opsturen. Jammer dat het wel heel stil is hier op onze DSE pagina wat nieuwe berichten betreft.

Hoe mooi was de Hermanus Boexstraat!

Triest dat Vogelzang in de Hermanus Boexstraat niet meer te horen is! Niet alleen doordat de gelijknamige electronicazaak het loodje heeft moeten leggen, maar ook omdat de mooie, vogelvriendelijke bomen die - blijkens een foto in het ED van 4 februari - deze straat nog in 1992 een levendig en gezellig aanzien gaven, allemaal verdwenen zijn.

Waar is het Academisch Genootschap?

Vanavond weer eens wat achterstallige kranten doorgenomen. Kwam daarbij een club tegen die ik eigenlijk wel op de DSE-website verwacht had: het Academisch Genootschap, dat met zijn twaalfde lustrum al zes keer zo ver is als zijn Digitale Pendant. Ook verwoed zoeken bij de Regio-Links leverde niets op: wel in het voorbijsurfen een Witte Raaf, maar geen AG.
Zou het genootschap toevalligerwijze slechts bestaan uit lieden die in hun studententijd obscuur werden genoemd? Ook de journalist van het ED (4 februari)verbaasde zich er over 'dat de bevolking van Eindhoven zelf dit gezelschap na zo'n zestig jaar eigenlijk nog steeds niet goed kent.'

De Vooruitgang 1

In Veldhoven heeft men vorig jaar voor superbus Phileas niet alleen de wijk d'Ekker links laten liggen en het aantal haltes verminderd, maar ook de uitvoegstroken bij de haltes opgeheven. Intussen is de Phileas in geen velden of wegen meer te bekennen en stoppen de oude vertrouwde Hermesbakken gewoon langs het rechtgetrokken trottoir op de rechter weghelft. Achteropkomende fietsers en automobilisten moeten maar zien hoe ze er heelhuids langs komen.

Mist en licht

Lopend in de mist,
De wereld ineens van jou.
Of ongemerkt gekist
In watten van vocht en kou?

Het stippenlicht omfloerst
Door onbestemde vloed
Waardoor de rijder koerst.
Ziet hij de weg wel goed?

Rien Valk en Gouddelver

De wereld was even klein.

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk
Een gevoel van rust en geborgenheid.... lopend in de mist is dat stukje wereld ineens van jou. Wie herkent zich in deze situatie? Misschien ook aanleiding tot een gedicht van Gouddelver?

Opendag Groenschool Eindhoven goed bezocht!

Groenschool Eindhoven (Helicon Opleidingen) ontving ruim 1100 bezoekers op de opendag binnen haar muren. Via een wandelroute, enkele opdrachten en een prijsvraag konden toekomstige leerlingen samen met hun ouders ruimschoots informatie krijgen waaraan behoefte was. Er heerste vanaf het begin tot het einde een gezellige sfeer in hele school.
Foto CJ

Foto CJ

Onderhoud DSE server zaterdag 29 januari

Zaterdagochtend 29 januari zal er een vrij ingrijpende upgrade plaatsvinden op de server van DSE. Geprobeerd wordt de dienstverlening zo min mogelijk te verstoren, maar waarschijnlijk is het toch nodig dat sommige dingen tijdelijk niet werken zoals normaal. Te denken valt aan weblogs, virus- en spamscanning en het aanmaken van nieuwe accounts. Hiervoor bij voorbaat onze excuses.

Update: inmiddels is de upgrade grotendeels uitgevoerd.

PvdA: ’Zet ouders bij jeugd in trein’

Het Eindhovens Dagblad bericht op vrijdag 28 januari 2005: ‘Ouders van jongeren die problemen veroorzaken op de vrijdagnachttrein tussen Eindhoven en Boxtel, moeten bij toerbeurt meereizen met hun kinderen.’
Toelichting op dit lumineuze idee geeft PvdA-statenlid Rob Althuizen, van wie in de krant een innemend portret is bijgeplaatst: ‘Door de identificatieplicht kun je vaststellen welke jongeren op die trein meereizen. Je kunt daarna de ouders benaderen. De ouders kunnen dan een pool maken waarin ze om de beurt met de jongeren meereizen.’

Colbertje als harnas

Behalve het streepjespak, waar ik al eens een spotdicht op maakte, is typerend voor het neoconservatieve tijdperk waarin we sinds enige jaren aangeland zijn: het met drie knopen gesloten colbertje. Je moet er maar eens op letten: weermannen en andere belangrijke buisheren, zoals presentatoren van actualiteitenprogramma's, vertonen zich gewoonlijk niet meer - zoals mijn moeder mij leerde - met een losjes om de schouders hangend jasje, met slechts de middelste van de drie knopen dicht, maar met een liefst donker, drievoudig dichtgeknoopt colbert dat strak en stevig om de tors zit. Het harnas is weer in de mode. Zou er oorlog komen?

Homepage DSE ultrasaai

Het spijt me het te moeten zeggen: de voorpagina van DSE is uitermate saai. Dagenlang staan in de middenkolom dezelfde aankondigingen. Voor iets nieuws moet je gaan zoeken bij Nieuws uit de media en Laatste bijdragen.
Heel belangrijk natuurlijk, de aankondiging van het DSE-Lustrum, maar die kan beter rechts staan, in het vakje waarin ten eeuwigen dage en overbodig de RegioLinks staan opgesomd. Overbodig ja, want wie de regiolinks wil vinden hoeft maar in de bovenbalk te klikken.