registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

1 mei: zomerdag

De geur van vers gemaaid gras

De geur van vers gemaaid gras
Denk aan de geur van vers gemaaid gras. Een zacht brommende trekker in de verte.
1 mei was een echte zomerdag, om in de tuin te zitten of te fietsen.
De dag van de arbeid is voor sommigen iets aparts,
Voor werknemers heeft de baas het voor het zeggen, en de vakbond met de arbeidsvoorwaarden.
Voor ondernemers is de vraag van de klant alles bepalend.
Voor boeren is het weer alles bepalend, zondag 1 mei of niet.

Keurmerk voor huisartsen

Je zou denken: onze gezondheidszorg wordt goed gecontroleerd; er zijn diverse sluizen die huisartsen moeten passeren alvorens hun beroep te mogen uitoefenen. Niet alleen moeten zij een academische studie geneeskunde volbrengen, ook moeten zij daarna middels een langdurige postacademische opleiding hun bevoegdheid als huisarts verwerven. Op het einde van zijn studie legt de medicus bovendien de artseneed* af, waardoor hij zich verplicht tot toewijding aan en respect voor de patiënt, het bijhouden en toepassen van zijn vakkennis, erkenning van zijn grenzen en verantwoording van zijn handelen. Hij heeft zich ook te houden aan de Gedragsregels voor Artsen van de KNMG en aan vele wetten, o.a. op het gebied van patiëntenrechten. Voorts is hij onderworpen aan het wettelijk toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. En tenslotte kunnen patiënten, als zij zich verkeerd behandeld achten, een klacht indienen bij het Medisch Tuchtcollege en in laatste instantie bij de rechter. Je zou denken, dat de kwaliteit van de huisartsenzorg in Nederland met deze lange reeks van maatregelen wel gegarandeerd is.

Eieren gooien: weerzinwekkend

Natuurlijk, het kost maar een paar centen, een ei, en we hebben er miljoenen van. Dus waarom zou je er bij wijze van spel niet een paar kapot gooien? Op koninginnedag kun je daaraan je hart ophalen op het Wilhelminaplein: er stond al een uitnodigende foto in het Eindhovens Dagblad (28 april).
En toch vind ik het een weerzinwekkend tijdverdrijf. Om een heel ouderwetse reden: het is voedsel en met met voedsel gooi je niet. Zeker niet omdat we weten dat in de wereld miljoenen mensen van zelfs zulk elementair voedsel verstoken zijn. Iedere cent die besteed wordt aan kapot te gooien eieren behoort gedeponeerd te worden in een collectebus van Mensen in Nood.

Kunstpassie, kenetische kunst in het Joe Mann Natuurtheater.

Gijs Kuilboer bezig met de voorbereidingen voor "Branding in Brabant".     Foto: Rien Valk

Gijs Kuilboer bezig met de voorbereidingen voor "Branding in Brabant". Foto: Rien Valk

Van 5 t/m 8 mei exposeren Helma kijpers-Kastelijn, Marloes Wagemakers, Sjef Mijman, Marijke Strijbosch, Gijs Kuilboer, Florence Husen, Remco Schultheiss, Pim Manders en Gerard van Opstal bewegende kunst in het Joe Mann natuurtheater in Best. Een mooie gelegenheid om kunst en natuur te combineren. Voor meer informatie kijk op www.cultuurpassie.nl

Communicatie met de snelheid van het licht?

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Met de glasvezel in tongelre en hopelijk t.z.t. ook in de rest van Eindhoven, kunnen we straks gegevens oversturen met de snelheid van het licht.
Maar communiceren we eigenlijk nog wel? Hier op de homepage van DSE is het tamelijk stil. Met het vernieuwen van onze homepage hoopte we ook te bereiken dat er een levendige discussie zou onstaan over allerlei onderwerpen. Wat zou het leuk zijn als we op onze homepage regelmatig iets kunnen lezen over alles wat er in onze DSE-regio van (A)sten tot (Z) sorry Valkenswaard speelt. Als DSE-ers ons hier de kleine gebeurtenissen in hun stad of dorp laten meebeleven. De lanparty of het optreden van de plaatselijke rockband, kunstenaar, zangvereniging enz. hier aankondigen. Misschien kun je hier ook om oplossingen vragen voor een computer probleem waar je mee zit, wie weet heeft iemand bij jou uit de buurt de oplossing en wil je daarbij wel helpen. Dan wordt onze homepagina echt een ontmoetingsplatform.
Mocht je belangstelling hebben om de DSE redactie te komen versterken, stuur dan een mailtje naar
redactie apestaartje dse.nl. Om mee te kunnen doen is een account bij DSE wel noodzakelijk! Nog geen account? Vraag het dan hier aan: www.dse.nl/aanmelden/


/~nieuws/pics/sre-kaart.gif

niet beschikbaar

Mijnheer FRITS 100 jaar

/~ron/pics/frits100.jpg


Hebben jullie gisteren ook zo genoten van "Ons Frits " zijn feest. Lekker weer eens ouderwets gezellig. Jammer dat de weergoden ons niet zo gezind waren.

Kijk op onze site voor een impressie. Misschien staat u er ook op.

Frits Philips 100! Museum 'Gloeilampenfabriekje anno 1891' viert ook feest

Foto:Rien Valk

Foto:Rien Valk

De afgelopen week werd er in het oude gloeilampenfabriekje aan Emmasingel nr.31 druk ingepakt. Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van Frits Philips is er een speciale serie kooldraad lampen vervaardigd met zijn portret getekend door Mat Rijnders. Op zaterdag 16 en zondag 17 April is het Museum 'Philips Gloeilampenfabriekje Anno 1891' van 11.00 uur tot 16.30 uur gratis toegangkelijk. Er start dan ieder half uur een rondleiding die ongeveer een uur duurt.

Al naar kunstlicht in de kunst geweest?

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Kijkwijzers voor kinderen bij De kunst van TL

Ga voor een gezellige middag met de kinderen naar Centrum Kunstlicht in de Kunst. Bij de tentoonstelling De kunst van TL zijn twee programma’s voor jeugd verkrijgbaar. Er is een Kijkwijzer voor kinderen van 6 tot 10 jaar, en één voor de leeftijd van 11 tot 16 jaar. In de Kijkwijzer is korte informatie opgenomen over de tentoonstelling en worden vragen gesteld bij een aantal kunstwerken. Hierdoor wordt kijken naar kunst leuk en leerzaam voor oud èn jong. Voor iedereen die de vragen goed beantwoordt, ligt er bij de balie een verrassing klaar.

Herinnering aan Philips

Op de werkvloer ben ik bij Philips maar eenmaal geweest: bij mijn vader op Strijp, waar hij werkte in de Philitefabriek. Maar ieder jaar kwam ik in de Bedrijfsschool aan de Kastanjelaan. Daar huisde dr. Balk, een buitengewoon opgewekte man. Bij hem moest ik, als middelbare scholier en later als student, mijn studieresultaten laten zien. Want dr. Balk vertegenwoordigde het Philips–Van der Willigenfonds, dat financiële steun bood aan Philipswerknemers die de opleiding van hun kinderen niet helemaal of helemaal niet zelf konden bekostigen. De uitgestoken hand en de jovialiteit waarmee hij je in zijn ruime lichte kamer ontving, zal ik nooit vergeten. In een kort gesprek vormde hij zich een oordeel over je vorderingen en daarna kon je, vergezeld van zijn aanmoediging, het enorme gebouw gerustgesteld weer verlaten. Het was een hele reis voor een eigenlijk uiterst simpele en summiere, maar toch bevredigende actie.

Debat ED over Kunst en Cultuur: veel kritiek, geen visie

Wethouder van Eerd vanuit de zaal in discussie met kunst bonzen uit de stad

Wethouder van Eerd vanuit de zaal in discussie met kunst bonzen uit de stad

8 April organiseerde het Eindhovens Dagblad een publiek debat over het Kunst en Cultuur beleid van de gemeente Eindhoven. Dat was een goed en eigen initiatief van de krant, en komt ook op een cruciaal moment. De gemeente worstelt met haar kunst en cultuur nota.

Van 9 april t/m 8 mei in de Krabbendans, 'Kunst in de Philips-reclame 1891-1960'

Foto Rien Valk

Foto Rien Valk

Kunst in dienst van de reclame. Philips is er al vroeg bij en het is boeiend om te zien hoe dat zich heeft ontwikkeld vanaf het begin, waar kunstenaars nog alle ruimte kregen en er bijna sprake is van vrij werk, tot aan de komst van een eigen reclame studio die eind 1928 Artistieke Propaganda gaat heten. Geexposeerd wordt materiaal uit de verzameling van Jan Gijsberts en Frans Wilbrink. Wilbrink heeft er een boek over geschreven. De officiële opening wordt vericht door oudburgemeester Rein Welschen op 9 april om 16.00 uur. In de komende tijd zeker even binnen lopen als je in de binnenstad bent!

Lente?

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Afgelopen zondag was het echt lente in het Philips van Lennep park in Strijp. Maar of dat er dit weekend ook in zit ....

Dorkbot Eindhoven een succes

/~henkdaalder/images/dorkbot.jpg

Gisteravond, 6 april was ik bij de eerste sessie van Dorkbot Eindhoven. Heel erg leuk en inspirerend.
Dorkbot is een wereldwijd format voor kunstzinnige uitingen waar techniek een (grote) rol in speelt.

niet beschikbaar