registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Pas op met de stemwijzer, maak een goede stemadviseur

Stemadvies: het maakt niet uit wat je kiest...

Stemadvies: het maakt niet uit wat je kiest...

Volgens de stemwijzer maakt het niet uit of ik zou gaan stemmen op de Stadspartij, GroenLinks, PvdA, Ouderen Appel, of de SP. En dat vraag ik me sterk af. Ik ga overigens in Nuenen stemmen en daar is geen stemwijzer.
Volgens een artikel in de Volkskrant, is een test als de stemwijzer vergelijkbaar met een Libelle relatie-testje. De maker van de stemwijzer zegt ook in dat artikel dat de vragen meer bedoeld zijn om bepaalde issues "onder de aandacht" te brengen dan dat daarmee een goed advies gegeven wordt.
De stemwijzer is dus niet meer dan een PR instrument, zegt de maker zelf. Bovendien geven ze landelijke prioriteiten meer nadruk dan lokale, want de makers van de stemwijzer, in den haag, verdiepen zich niet al te erg is de lokale verhoudingen.

Probeer daarom voor volgende verkiezingen een echte stem-adviseur-website te maken. Volgens de aanpak van kennis-technoloog Wouter Teepe.
Die maakt eerst een soort model van de filosofie en ideologie van de partijen, zo objectief mogelijk, en bedenkt daar vervolgens dan vragen bij, die de zwevende kiezer naar best passende partij leiden.

Voor dat model achter de vragen, is een panel van lokaal goed ingevoerde personen nodig, en iemand die hun visie weer wat objectiveert. Dat lijkt veel werk, maar dat soort dingen kunnen we lokaal zelf doen.
Gewoon meenemen in de voorbereiding van de campagne, de discussie zal ook betere programma's opleveren, want er komt een extra focus op de wat langere termijn en minder op tijdelijke hypes, die toch meteen na de verkiezingen weer overboord gaan.
Bovendien, als je dat model bewaart, kun je bij de volgende verkiezingen dat model hergebruiken, en alleen op de vernieuwing letten, dat beperkt weer de hoeveelheid werk.
En helpt over het nadenken over de lange termijn filosofie van de partij.