registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Bestuurlijke onkunde in 'de slimste regio'

De gemeente Veldhoven gaat haar zwembad sluiten. Zij kan het financieel niet meer rondbreien.
Heel veel inwoners begrijpen dit niet en vinden het ook onverteerbaar. Ik ben één daarvan. Zwembad Den Ekkerman is een belangrijke publieke voorziening, die in een gemeente van 43.000 inwoners met o.a. een bloeiende zwemvereniging niet gemist kan worden.
Onbegrijpelijk is het ook. Ten eerste omdat dit zwembad, waar nu opeens geen geld meer voor is, nog niet zo heel lang geleden met grote gemeentelijke investeringen een luxe karakter heeft gekregen; toen werd er ‘geïnnoveerd’ door toevoeging van een recreatiebad met stromend warm water en allerlei speelmogelijkheden. Ten tweede omdat een gemeente als Teylingen – met slechts 36.000 inwoners, hoofddorp Sassenheim – er wél in slaagt een prachtig zwembad open te houden. Het zwembad aldaar, dat geëxploiteerd wordt door een stichting, de stichting Stiwa*, weet zelfs enkele tonnen op de exploitatierekening over te houden. Waarom kan Veldhoven dat niet? Ik schaam mij dat aan Randstedelingen te moeten vertellen, temeer daar ik voortdurend in de krant moet lezen dat wij wonen in de slimste regio van Nederland.
Volstrekt ongeloofwaardig is dat verhaal zo langzamerhand geworden. In Eindhoven werd achtereenvolgens Museum Kempenland om zeep geholpen, liet men de kunstijsbaan bungelen (gelukkig is dat goed afgelopen) en werd vervolgens het prestigieuze zwembad De Tongelreep ontmanteld. In Veldhoven gaat de prachtige muziekschool in de uitverkoop en wordt nu ook nog zwembad Den Ekkerman drooggelegd, een zwembad van misschien net vijftig jaar oud, indertijd met veel ambitie opgericht. Ik kan het niet anders betitelen dan met de termen schande en bestuurlijke onkunde.

* Stiwa verzorgt maatschappelijke voorzieningen met een hoog kwaliteitsniveau in de gemeente Teylingen, waaronder Sport- en Recreatiecomplex Wasbeek, Sporthallen in de gemeenten Sassenheim, Warmond en Voorhout. Stiwa is sinds 2011 de nieuwe naam van de voormalige Stichting Wasbeek en is al meer dan twintig jaar gespecialiseerd in het beheer en onderhoud van sport- en recreatieaccommodaties - See more at: http://stiwa.nl/#sthash.Y3P6u3co.dpuf

De slimste regio?

Hallo Gouddelver,

Met interesse heb ik je betoog gelezen, maar ik denk dat de gemiddelde burger zich niet druk maakt om het schrappen van Den Ekkerman, De Tongelreep en eigenlijk ook niet om een ijsbaan. Het is heel simpel: een lokale overheid roept iets om het balletje op gang te brengen, het wordt wat bijgestuurd en zie daar er is een uitkomst. In Eindhoven was de ijsbaan onbetaalbaar en vervallen (daar begon het althans mee) maar werd vervolgens 'gered' door de exploitatie uit te besteden. In feite is de ijsbaan absoluut en relatief minder duur dan het Pieter van den Hoogenbad-bad maar daarover wenst de Eindhovense overheid geen balletje aan het rollen te brengen.

In Veldhoven was ook al jaren duidelijk dat Den Ekkerman zich niet in de focus van de gemeente bevindt. Wat is er nu sexy aan een eenvoudig, compact, knus gezinsbad en een wedstrijdbassin voor de recreatieve baantjestrekkers en de zeer actieve zwemvereniging Njord? In ieder geval is het in regionaal perspectief zeer logisch aangezien het pret-gedeelte van De Tongelreep juist omgebouwd wordt tot... een gezinsbad voor jonge gezinnen en met voldoende mogelijkheden voor baantjestrekkers. Het enige probleem is Njord aangezien PSV alleen nog maar een thuishaven wil zijn voor de zeer getalenteerde zwemmers.

Begrijp me niet verkeerd, ik juich het zeker toe dat op een zakelijke wijze naar voorzieningen gekeken wordt. Maar de willekeur waarmee de ene faciliteit per definitie in de gevarenzone verkeert en de andere niet eens wordt genoemd is iets wat Veldhoven en Eindhoven in ieder geval gemeen hebben.

Een andere overeenkomst is het gemak waarmee de beide locale overheden een publieke voorziening laten onderkomen. Ofschoon er formeel onderhoudspotjes zijn, blijken die -moedwillig of niet- onaangeroerd te blijven... of simpelweg aan andere zaken uitgegeven te worden.

Groeten,

Bob