registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Zou de gemeente door DSE geinspireerd zijn met ideeënvijver?

/~nieuws/pics/crowd.jpg

Leuk! Op 23 juni 2011 schreef ik Onbenutte kennis in onze regio? over James Surowiecki die in 2004 schreef over The Wisdom of Crowds: Waarom een groot aantal mensen samen slimmer zijn dan een paar. Klik www.dse.nl/node/view/3338 om nog eens terug te lezen. Zou de gemeente daar door geïnspireerd zijn gezien het volgende bericht? Misschien hebben de G1000 initiatieven ook wel meegeholpen?

Op vrijdag 1 juli lanceert de gemeente Eindhoven, in samenwerking met Code for NL, de website www.ideeenvijver.nl . Dit is een onlineplatform waarop iedereen een idee kan insturen of kan bijdragen aan ideeën van anderen, gericht op een specifieke vraag of thema. Gedurende de maand juli kan er worden gereageerd op de eerste vraag: "Hoe zou jij het centrum met Strijp-S verbinden?". Met dit nieuwe crowdsourcingplatform test de gemeente Eindhoven de mogelijkheden van technologie om inwoners te betrekken om sneller tot gedragen oplossingen te komen.

Crowdsourcing
Een goed plan begint altijd met een idee. Via crowdsourcing, waarbij kennis en ideeën van een grote groep mensen gebundeld kan worden, denken er ineens honderden mensen na over een vraagstuk, in plaats van slechts een paar specialisten. De kans op een innovatief en verrassend idee is hierdoor vele malen groter. Met de Ideeënvijver hoopt de gemeente Eindhoven dit proces te stimuleren en benutten. Daarom wordt er niet alleen een prijs gegeven aan het winnende idee, maar ook aan degene die het beste heeft bijgedragen aan de ideeën van anderen. De winnaars ontvangen een geldbedrag van 500 euro, een officiële publicatie in Groot Eindhoven, een artikel op de gemeentesite en een publieksonthulling tijdens de Dutch Design Week.

Werkwijze
Vanaf 1 juli kan iedereen een maand lang reageren op de vraag hoe we het centrum van Eindhoven op een leukere en snellere manier kunnen verbinden met Strijp-S. Men kan stemmen en reageren op elkaars ideeën. Daarnaast kunnen ideeën worden aangevuld met plaatjes, schetsen, kritische vragen en tips. Zo groeit een idee uit tot een concept. Ideeën kunnen omhoog of omlaag gestemd worden, waardoor de beste ideeën komen ‘bovendrijven’.

Een jury, bestaande uit vertegenwoordigers van woningbouwvereniging Sint Trudo, Design Academy, TU/e, Architectuurcentrum Regio Eindhoven, EHV365 en de gemeente Eindhoven, beslist welk idee als beste naar voren komt. De stem van het publiek en de aansluiting bij het DNA van Eindhoven (technologie, design, kennis) zijn hierbij doorslaggevend.

Bij een positieve evaluatie van de pilot kan de Ideeënvijver mogelijk vaker worden ingezet.

DSE-inspiratie?

Wie weet. Op het gemeentehuis hebben ze ook internet. :)