registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Kek-040! meeting op 25 februari 2016 in de Oude Rechtbank

/~nieuws/pics/kek40coll.jpg

‘We gaan het hebben over de keuzes van KEK-040! Een platform dat verbindingen maakt, podia biedt, verkoop stimuleert en samenkomsten organiseert waar discussies ontstaan en waar (ook) de kunstenaar initiatieven neemt (zie het recente artikel van Rob Schoonen in het ED en de reactie van KEK-040! daarop.)

Sprekers: Marcel Wouterse, Bert Staal en Rob Schoonen

Marcel Wouterse (directeur bij een logistiek dienstverlener en oud-bestuurder FC Eindhoven) is op de achtergrond al lange tijd betrokken bij de ontwikkeling van KEK-040! en ik heb heel wat avonden met hem mogen klankborden over de uitdagingen waarvoor KEK-040! zich gesteld ziet met vragen als; hoe houden we ons staande zonder subsidies? Op welke doelgroepen richten we ons? Welke podia kiezen we? En gaan we dan segmenteren zodat we soms alleen top werk laten zien of juist een andere keer voor een brede doelgroep? Hoe verbinden we gemeente en instellingen aan onze deelnemers zodat het werk op een goede plaats terecht komt? Welke keuzes maken we? Mogen of moeten we commercieel gaan denken? Wat is de rol van galeries nog?

Maar we gaan het ook hebben over hoe we ons tot elkaar verhouden. Kan iedereen bij KEK-040!? Moeten we balloteren of niet? Hoe hoog leggen we de kwalitatieve lat en wie gaat daarover?

Enfin voldoende stof om stevig mee aan de slag te gaan.

Het KEK-040! bestuur ziet volop mogelijkheden en kansen om overheid en bedrijfsleven aan kunstenaars te verbinden, maar dat houd ook in dat we keuzes moeten maken.
En juist daar ligt de toegevoegde waarde van KEK-040! voor de beeldende kunst in Eindhoven.

Al deze gedachten willen we op 25-2 graag bespreken.

Bert Staal, (architect/kunstenaar) die in januari aanwezig was op onze meeting, zou in eerste instantie alleen op het podium staan en zijn visie geven op de rol van de kunstenaar en de invloed van kunst. Maar met het bovenstaande verhaal van Marcel Wouterse is dit een goed moment om discussie wat breder te trekken. Bert Staal zal op zijn eigen prikkelende manier kanttekeningen plaatsen onder het motto, “is dit kunst of mag het weg?”


Rob Schoonen neemt ook aan deze discussieavond deel en zal vanuit zijn positie als kunstredacteur van het Eindhovens Dagblad reageren op de plannen van het KEK-040! bestuur. Rob Schoonen wijdde onlangs nog een redactioneel stuk in het ED aan de netelige positie van de kunstenaar en de armoede binnen de cultuursector, zie hier een quote uit dat artikel: “Dat er iets moet veranderen, staat vast. Willen we over een tijdje nog beschikken over (goede) kunst, dan is het zaak een aantal maatregelen in gang te zetten. Overheid en bedrijfsleven moeten anders gaan opereren en kunstenaars moeten hun (toekomstige) klanten anders behandelen”
Wat we op 25 februari gaan bespreken is een stip aan de horizon en toekomstdroom van het KEK-040! bestuur. We dagen de beeldend kunstenaars uit om aan het werk te blijven om zo samen een mooie toekomst tegemoet te gaan.

Jullie aanwezigheid en bijdrage aan deze discussie wordt zeer op prijs gesteld!
Nodig gerust ook je collega’s beeldend kunstenaar uit om deze avond bij te wonen.