registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Ledental politieke partijen op laagste punt sinds Tweede Wereldoorlog

De ledenaantallen van de politieke partijen in de Tweede Kamer zijn ook in 2015 verder afgenomen. Begin 2016 tellen de partijen 285.851 leden, wat het laagste aantal is na de Tweede Wereldoorlog. Dat kopte www.nu.nl vandaag.

Vorig jaar waren dat er nog 295.443. Dat komt neer op een daling van 3,2 procent, blijkt dinsdag uit cijfers van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP). Vorig jaar kromp het aantal nog met 4,4 procent.
Komt de G1000 beweging dan mooi op tijd? Dat er wat aan aan de democratie en democratische communicatie moet veranderen lijkt me duidelijk.

Zal de Journalistenfuif hiertegen helpen?

Het bovengemelde feit onderstreept de veelgehoorde uitspraak dat de kloof tussen de politici, in het bijzonder onze overheid, en onze bevolking dieper is geworden.
Vanavond was er op tv de eerste Nederlandse uitvoering van het Amerikaanse Correspondents Dinner te zien. Ik denk niet dat deze journalistenfuif, waarbij premier Rutte kietelde en Dolf Jansen mepte, de kloof zal dempen. Het was de welgestelde en welbespraakte bovenlaag die hier kwam showen en glimlachen. Het volk was verre.

Vandaar de G1000

Daarom is de G1000 beweging opgekomen. Wat mij betreft mag die uitmonden in een continu proces met een combinatie van deze twee voorbeelden:
een democratische revolutie en een politieke dienstplicht Of dat echt verplicht moet worden is de vraag, maar meer burgers die mee beslissen is een goed idee, toch? Op 28 mei kan er in ons beursgebouw een begin worden gemaakt!