registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Wint Eindhoven €950.000 als meest innovatieve stad?

/~nieuws/pics/ehvinovatie.jpg

Op 8 april weet Eindhoven of zij zich in 2016 de Europese hoofdstad van innovatie mag noemen. Eindhoven is, net als de andere 8 finalisten (waaronder Berlijn, Milaan en Parijs), geselecteerd voor de finaleronde van de Europese wedstrijd met haar bidbook ‘Enlightening Tomorrow’s Society’. Op maandag 25 januari vinden de persoonlijke presentaties plaats voor de jury van de European Capital of Innovation Award (iCapital) in Brussel. De wedstrijd is een initiatief van de Europese Commissie om de innovatiekracht van steden te stimuleren. Voor de eerste plaats is er, naast de platformfunctie om uit te dragen wat de innovatieve steden te bieden hebben, een geldprijs van €950.000 gereserveerd. De tweede en derde plaats ontvangen respectievelijk €100.000 en €50.000.

Enlightening Tomorrow’s Society
Via de aanmelding in de vorm van een bidbook (een publicatie die het innovatieve profiel beschrijft en concretiseert) hebben diverse Europese steden gepoogd de jury te overtuigen. Eindhoven gaat in haar bidbook ‘Enlightening Tomorrow’s Society’ in op de vernieuwende ontwikkeling rondom de Roadmap Stedelijke Verlichting 2030. De lichtstad van vroeger is gevormd door de mensen. Nu geeft Eindhoven de stad van morgen opnieuw gestalte door mensen aan het roer te zetten van hun eigen leven, waaronder met het thema licht. Mensen maken weer dingen, net als vroeger. De realisatie van een ‘slim’ lichtgrid staat in het bidbook centraal; een lichtnetwerk dat open innovatie mogelijk maakt en de kwaliteit van leven verbetert, in co-creatie met inwoners, een consortium uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de gemeente. De Eindhovense inzending blijkt een finalekaart waard.

Dat innovatieve dat laten Eindhovense inwoners natuurlijk ook zien op 28 Mei bij de G1000EindhovenTop www.g1000eindhoven.nl klik op G1000eindhovenTop en like dat initiatief.
G1000-EindhovenTOP, daar wil je aan meedoen!

Willen de co-creërende Eindhovenaren even wakker worden!

Lang leve de triple helix, het samenwerkingsverband van bedrijfsleven, kennisinstellingen en de gemeente. De burger mag co-creëren. Tot nu toe levert deze aanpak vooral veel voorbeelden op waarbij de drie creërende krachten pas op het allerlaatste moment bij burger komen. Die mag dan co-creëren. In de praktijk betekent dat veelal 'ja-zeggen' omdat je als burger selectief of in het geheel niet wordt geïnformeerd. Ook in het Eindhovens Dagblad is de ene verrassing na de andere te vinden.

Het bidbook is er ook weer een voorbeeld van: twee weken geleden werd de loftrompet al getoeterd in het ED. Er is namelijk een prijs mee te winnen en we horen bij het clubje hoogvliegers. Vervolgens wil je je als burger informeren en dan blijk jij als Eindhovenaar pas anderhalve week later te kunnen nagaan welke innovatieve beleidsvoornemens zijn beschreven omdat het bidbook eerder niet in te zien is.

Stel nu dat Eindhoven de 950.000 euro's wint, dan zal het beleid dus omgezet moeten worden in daden. Waar in het proces creëren de burgers co? 'Ah' en 'oh' roepen omdat het zo mooi geworden is. Er valt in mijn optiek nog veel te innoveren in Eindhoven, maar misschien nog wel het meest op het gebied van bestuurlijke transparantie richting de eigen burgers. Tenzij ‘Enlightening Tomorrow’s Society’ wil zeggen dat de toekomstige gemeenschap wordt opgelicht.

Communicatie kan beter?

Volmondig ja! Het voorbestaan van onze ijsbaan was daar een goed voorbeeld van. Ook over het verbeteren van wederzijdse communicatie tussen de gemeente en haar inwoners moeten we nadenken en met ideeën komen op 28 mei tijdens de Eindhovense G1000.
Maar misschien is enige nuance op zijn plaats.
Over dit licht project ging al eerder een persbericht bij de gemeente de deur uit dat was op donderdag 22 oktober voor een bijeenkomst
van 19.15 – 20.00 uur in het MU, Torenallee 40-06 (Strijp-S)

<knip>
De gemeente Eindhoven nodigt u uit voor de bekendmaking van en toelichting op de beoogde contractpartner die de komende jaren Eindhoven als proeftuin gaat inzetten voor de ontwikkeling van slimme lichttoepassingen in de openbare ruimte. Deze stap is het voorlopige resultaat van de Europese aanbesteding vanuit de gemeente Eindhoven.

De komende maanden zijn erop gericht om tot een overeenkomst te komen. De beoogde contractpartner kan dan vanaf 2016 samen met partners aan de slag om Eindhoven als Smart City in de Brainport Regio Eindhoven verder te ontwikkelen. Zowel in de aanbesteding als in de uitrol spelen bewoners, andere bedrijven en kennisinstellingen een belangrijke rol.

Agenda:
Welkomstwoord en introductie: wethouder Mary-Ann Schreurs
Inhoudelijke toelichting: projectleider Irmo Kaal

Verbeteren kwaliteit van leven
Ook de proefgebieden (tot eind 2020) van de beoogde contractpartner worden bekendgemaakt. De aanbesteding komt voort uit de ‘Visie en Roadmap Stedelijke Verlichting Eindhoven 2030’. Daarbij heeft de gemeente een duidelijke ambitie: verlichting op dusdanig vernieuwende wijze inzetten, dat het bijdraagt aan het verbeteren van de kwaliteit van leven in de stad. De overeenkomst die de gemeente en beoogde contractpartner sluiten, geldt in eerste instantie voor een periode van vijf jaar in de geselecteerde proefgebieden, met optioneel een verlenging tot 2030 (voor innovatieve lichtontwikkelingen in de rest van de stad).
</knip>

Vraag blijft, hoe kunnen we die democratische communicatie verder verbeteren zodat ook de mening en ideeën van ons inwoners beter worden gehoord en verstaan? En dan niet een keer in de vier jaar! Ideeën? Deel ze dan. Daarbij kan de G1000 een prima begin zijn, toch?