registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Weerhistorie : November 2015 in de regio Eindhoven.

/~gerrit16/images/logo.jpg

De afgelopen novembermaand kan voor onze regio samengevat worden tot warm, nat en winderig. Wat de zonuren betreft was het net iets meer dan normaal maar heel spectaculair was dat niet.
Zie voor alle novembercijfers http://www.weerhistorie.nu/november/

De gemiddelde maandtemperatuur is uitgekomen op 9,7 graden en dat is ruim 3 graden boven normaal. De maand is dan ook de op een na warmste novembermaand in de Eindhovense weergeschiedenis. Ook de gemiddelden van de dagmaxima als ook de nachtminima lagen zeer ruim boven de norm, d.w.z. dat het dus zowel in de nacht als ook overdag relatief warm is geweest.
De hoogste temperatuur was 18,9 graden in de middag van 7 november. De laagste temperatuur is -3,1 graden in de nacht/vroege morgen van 23 november.
Alleen in 1994 was de novembermaand nog warmer dan de afgelopen maand. In 1994 werd een maandgemiddelde gehaald van 10,1 graden en dat was helemaal uitzonderlijk.

De zon was deze maand niet altijd aanwezig. Op 7 van de 30 dagen zagen we helemaal geen zon. Daar stond tegenover dat er 3 superzonnige dagen waren. Dat waren 1, 2 en 26 november.
Totaal scheen de zon in onze regio bijna 73 uur en dat was ongeveer 27% van wat maximaal mogelijk was. Dat is voor een novembermaand een redelijk normale score. De meest zonnige novembermaand in onze regio is van 1989 toen de zon ruim 113 uur aanwezig was.

Het regende deze maand bijna 98 uur wat 89 mm neerslag opleverde. Dat is behoorlijk nat maar dat mocht ook wel om het opgelopen neerslagtekort van de vorige maanden wat te compenseren .
De natste dag was de laatste dag van de maand toen er 18,7 mm viel in 13 uur en 36 minuten.

Veel wind hoort bij november en dus werden we deze maand ruim getrakteerd op een aantal stormen. Langs de kust had men meer last van de stormen dan in het binnenland.
De zwaarste storm hadden we op 18 november toen we in onze regio op een windkracht 7 zaten met pieken tot 83 km/uur.

Tot slot nog wat losse feitjes over deze en andere novembermaanden.

> De koudste novemberdag was dit keer 24 november. De temperatuur kwam die dag niet hoger dan 5 graden. Heel erg koud is dat niet voor een novemberdag want bv. in 1980 hadden we al een novemberdag waarop het niet warmer werd dan minus 2 graden.
> Op 6 november hadden we een nacht waarin het niet kouder werd dan 13,9 graden. Dat is de op een na warmste novembernacht uit de Eindhovense weergeschiedenis.
> Heel opvallend was het dan ook dat de nacht erna (7 november) het slechts 0,1 graadje kouder werd.
> We hadden deze maand 3 nachten met nachtvorst. Dat is niet veel maar wel meer dan vorig jaar toen we slechts 2 nachtvorstjes hadden

.
Genoeg over november. We gaan aan december beginnen en normaal gesproken is december gemiddeld 3 graden kouder dan november.
We zullen zien wat het wordt, voorlopig is het op dit moment buiten al weer veel te warm.
Ik ben ook heel nieuwsgierig wat de gemiddelde jaartemperatuur gaat doen. Is het weer een recordwarm jaar of halen we de 11,8 graden niet?
Ik denk dat het er niet in zit, maar je weet het maar nooit.

Gerrit