registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Vrijdag 25 november 2005, complete chaos!

/~gerrit16/images/logo.jpg

Vrijdag 25 november 2005 is een zeer bijzondere dag in de Nederlandse weergeschiedenis.
Het stormde aan de kust en in het binnenland sneeuwde het lange tijd.
Tijdens de storm kwam in Hoek van Holland een windstoot voor van 173 km/uur. Dat is in mijn registratie de op een na hoogste windstoot ooit. Die windstoot is gemeten op vrijdagmorgen om 2:10 uur.
De combinatie van sneeuw en storm zorgde voor veel overlast.
Vooral in de Achterhoek en op de Veluwe viel veel sneeuw. Op sommige plaatsen viel ruim 40 cm en dat zijn we in Nederland niet gewend.

Het verkeer had ontzettend veel last van de sneeuwstorm. Om ca. 18:00 uur stond er in Nederland, in de avondspits, ruim 800 km file. De langste file had een lengte van 91km. Sommige automobilisten moesten in hun auto overnachten. Tegen half zes in de morgen van zaterdag waren de files weer opgelost en konden we spreken van de zwaarste avondspits ooit.

Door de wind en de sneeuw braken hier en daar hoogspanningsleidingen. Het gevolg was dat in delen van Twente en Zeeland de mensen langere tijd zonder stroom zaten. In Twente duurde het maar liefst 3 dagen voordat de stroomvoorziening weer hersteld was

De treinen liepen vast in de sneeuw, de auto's stonden vast in de files en veel mensen zaten in het donker vanwege de stroomuitval. Kortom, de chaos was compleet en het KNMI noemt vrijdag 25 april 2005 dan ook" Chaotische Vrijdag"

Heel opvallend was dat in het uiterste noorden van ons land het totaal ander weer was. Men heeft daar op die vrijdag zelfs nog even de zon gezien! In het midden van het land was dat duidelijk niet het geval want in De Bilt was het de donkerste dag ooit. De globale straling bedroeg daar slechts 7 joule/cm2 en dat is recordlaag.

Gerrit

Ja, bij Oss toen zowat anderhalf uur vastgezeten!

Inderdaad, die novemberdag is me wel bijgebleven. 's Middags heen naar Angeren (Betuwe) ging nog goed, maar in de vroege avond terug naar Brabant, dat was een ware pooltocht. Op de afrit bij Oss - de A50 was toen nog in aanbouw - zowat anderhalf of misschien wel twee uur met vele anderen stilgestaan in de sneeuw en daarna met een slakkengang op weg naar Eindhoven/Veldhoven, er voor oppassend met de auto niet te gaan slibberen. Gelukkig heelhuids en onbeschadigd thuis gekomen.