registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

G1000 een nieuwe vorm van democratie ook in Eindhoven op 28 mei 2016?

/~nieuws/pics/g1000ehv249h.jpg

Als de droom van de initiatiefnemers uit komt wel! Zij willen het initiatief nemen om de democratie te vernieuwen door de verbinding tussen de inwoners en hun stadsbestuur op een nieuwe manier tot stand te brengen. Inmiddels zijn ze gestart met de werkgroepen Communicatie, Middelen, Vrijwilligers, Programma en Selectie om dat waar te maken.
Een van de bijzondere ideeën is het werken met sociaal kapitaal. Dat wil zeggen werken zonder een stichting op te richten met vrijwillige bijdragen in materiaal en diensten van bedrijven en vrijwilligers zonder dat daar geld aan te pas komt. Op 25 september stelde het Evoluon al gratis ruimte en koffie beschikbaar en het beursgebouw doet dat op 28 mei 2016. Vergaderruimte werd gratis beschikbaar gesteld in wijkgebouwen en het designhuis.
Er is nog veel materiële hulp nodig. Om maar iets te noemen van broodjes en koffie tot grote beeldschermen en van computers tot stoelen en 100 tafels met een bloemetje. En echt alle hulp is welkom!

Volg de G1000Eindhoven op twitter en retweet. Kijk regelmatig op www.g1000eindhoven.nl en like de Facebookpagina www.facebook.com/G1000EindhovenTop Help mee als vrijwilliger!

Een nieuwe manier van democratie?

De afstand tussen burgers en hun vertegenwoordiging is steeds groter geworden. Dat geld zowel landelijk als plaatselijk. Wat vinden inwoners belangrijk voor hun stad. Dat moet duidelijk worden uit de dialoog die op 28 mei tijdens de Eindhoven G1000 gevoerd gaat worden door 1000 inwoners die via loting uit de totale kiesgerechtigde inwoners zijn gekozen. Met de resultaten gaan burgers en politiek aan de slag.

Wijsheid uit de massa, onbenutte kennis in onze regio, geld dat ook voor de Eindhovense G1000?

In 2004 schreef James Surowiecki The Wisdom of Crowds: Waarom een groot aantal mensen samen slimmer zijn dan een paar. Een ontwikkeling die te maken had met door gebruikers gegenereerde inhoud zoals bijvoorbeeld Wikipedia, wat dankzij de bijdragen (uit de crowd) via internet is uitgegroeid tot een vervanger van onze oude encyclopedieën. In 2006 schreef Jeff Howe in Wired hoe crowdsourcing hielp bijvoorbeeld bij het vinden van een oplossing voor het probleem, hoe krijgen we een fluoridepoeder in een tube tandpasta zonder dat de omringende lucht vervuild wordt. Maar ook hoe fotografen en stockfotobureaus klanten kwijtraakte door het overweldigende aanbod aan beeldmateriaal op internet.
Zonder te verworden tot een poolse landdag zou snel digitaal een beroep gedaan kunnen worden op de kennis en ervaring die bij Eindhovense inwoners aanwezig is en dan niet vrijblijvend zoals nu met het Eindhovense digipanel. Op zo’n manier worden politieke beslissing ook beter gedragen door de inwoners zelf.