registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Een dagje weg.

foto gerrit goosen

foto gerrit goosen

Meestal gaan mijn vrouw en ik 1 maal per maand op stap.
Dat heeft dus helemaal niets met Eindhoven te maken maar ik zet dit stukje toch maar hier, omdat het in ieder geval de belevenissen van twee Eindhovenaren zijn.
Komt nog bij dat altijd maar over het weer schrijven best eens afgewisseld mag worden met een ander onderwerp.

Afgelopen donderdag zouden we naar Amsterdam gaan. Amsterdam is voor ons een favoriete bestemming en we gaan er minstens 3 keer per jaar heen.
We zijn dit jaar al 2 keer in het Rijksmuseum geweest en we dachten dat een derde keer nog wel zou kunnen.
Vlak voor we vertrokken hoorde we op het nieuws dat in Amsterdam het openbaar vervoer staakte en dat er een dance-evenement was dat beslist heel veel bezoekers ging trekken.
Op het laatste moment bedachten we dat Amsterdam vandaag voor ons niets zou zijn en we stapten, op het laatste moment, aan de andere kant van het perron in, op de trein naar Den Haag.

Den Haag is ook weer zo'n Nederlandse stad waar je je nooit zal vervelen en er is altijd wat te doen.
In de trein was het flink druk maar gelukkig had iedereen een zitplaats. De trein kwam exact op tijd aan op Den Haag centraal. Geen problemen met de NS dus.
We besloten,via het Plein, naar het Mauritshuis te lopen.
Op het Plein is op donderdag altijd een boekenmarkt. Dit is een leuke markt waar de wat betere boeken worden verkocht. Het is heerlijk om daar wat rond te snuffelen.

Na een half uurtje verder gelopen naar het Mauritshuis.
De verbouwing is helemaal klaar en in het vernieuwde Mauritshuis was o.a. de tentoonstelling "Hollandse zelfportretten - Selfies uit de Gouden Eeuw" te zien.
Dit is een prachtige tentoonstelling en wie in de gelegenheid is moet er zeker eens naar toe gaan.
De tentoonstelling omvat 27 schilderijen met prachtige zelfportretten van 4 eeuwen terug.
Vrijwel alle bekende schilders uit de gouden eeuw hebben zelfportretten gemaakt en ze zijn te vergelijken met de "selfies" die we nu met de telefoon maken!
Vrouwen schilderden in de gouden eeuw nog niet.
Toch is er een uitzondering. Er hangt een zelfportret van de vrouwelijke schilder Judith Leyster. Het schilderij is gemaakt in 1640 en hangt normaal in Washington VS.
Het is het bekijken meer dan waard.
Na deze tentoonstelling nog maar even de eigen collectie bekeken. We kenden deze collectie al en zagen dat "Het meisje met de Parel"ook weer thuis was.

Na het Mauritshuis zijn we nog even over het binnenhof gelopen en hebben op het Plein wat gedronken in café "Berger".
Dit is een oud Hollands bruin café waar het bere gezellig is. Je komt er vaak bekende Nederlanders uit de politiek tegen. Wij stonden enige tijd schouder aan schouder met staatssecretaris van Rijn .

Na de inwendige mens gelaafd te hebben was het nog veel te vroeg om te gaan eten en dus zijn we even met de tram naar Scheveningen gegaan.
Het was inmiddels hondenweer geworden en het was niet erg prettig op de boulevard.
Wel viel me op dat als je maar lang genoeg met half dichtgeknepen ogen naar de zee tuurde je fantastische beelden uit het verleden zag!
Het zou natuurlijk kunnen dat deze beelden veroorzaakt werden door een paar drankjes op mijn nuchtere maag of door de regendruppels die je het kijken wilde beletten maar een feit is dat toen ik 's avond weer thuis was er mooie plaatjes op mijn camera stonden.

Het bewijs staat hier.
foto gerrit goosen

foto gerrit goosen

Terug naar het Plein en vanwege de kou en de regen meteen maar een restaurant in gedoken en de inwendige mens versterkt.
Daarna weer met de trein naar Eindhoven. Dit keer was het niet druk en de trein hield zich opnieuw prima aan het tijdschema.
Dat was een mooie dagje uit maar ik was toch weer blij dat we thuis waren.
Het was opvallend dat het hier niet zo koud aanvoelde als in Den Haag.

Gerrit

Dagje Den Haag

En die overheerlijke haringen van Simonis in Scheveningen laten liggen?
Ze smelten in de mond met een voortreffelijke nasmaak.
Aan de binnenhaven in Scheveningen zitten ze.
Ellen

Haringen

Bekend met de haringen uit Scheveningen. Heerlijk!
Volgende keer.
Bedankt voor de reactie.

gerrit