registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Hoe kijken journalisten aan tegen de wereld, hun werk en hun collega’s?

/~nieuws/pics/DeWaakhhztFotoMJ.jpg

De waakhonden, een voorstelling van Het Zuidelijk Toneel op 14, 15 en 16 oktober in het Parktheater over de werking van het van het regionale dagblad. Na een succesvolle tournee langs de Brabantse theaters weer terug in Eindhoven. Daarmee is de cirkel rond, want Eindhoven is ook de stad waar het allemaal begon.

Ter voorbereiding liepen theatermaker Marcel Osterop en regisseur Roeland Hofman twee maanden mee bij het Eindhovens Dagblad. Zij onderzochten onder meer hoe het nieuws wordt vergaard en bogen zich onder meer over de vraag wie beslist welk nieuws de krant haalt en wat er op de voorpagina verschijnt? Osterop en Hofman woonden redactievergaderingen bij en volgden de journalisten door de regio. Deze ervaringen en bevindingen zette Osterop om in de tragikomedie De waakhonden.

Wat is nieuws?
Als bewakers van de democratie hebben drie dagbladredacteuren zich tot doel gesteld om hun lezers dagelijks te voorzien van nieuws dat er werkelijk toe doet. Maar wat is nieuws? En wie bepaalt dat? Balancerend tussen humor en tragiek worstelen de karakters zich een weg richting de strakke deadline; morgen moet er immers een krant liggen, de drukker wacht.

Aanvang 20.30 uur in de Kameleonzaal
www.hzt.nl
www.parktheater.nl

Foto: Mark Janssen

Foto: Mark Janssen