registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Weerhistorie: De zomer van 2015 in de regio Eindhoven.

/~gerrit16/images/logo.jpg

De meteorologische herfst is op 1 september begonnen en dus kunnen we terugkijken naar de zomer van 2015.
De zomer 2015, in onze regio, gaat de boeken in als warm, droog en zonnig. Verder waren er nog enkele extremiteiten zoals de storm van 25 juli en de onweren van eind augustus.

De gemiddelde zomertemperatuur (maanden juni, juli en augustus) is voor onze regio uitgekomen op een fraaie 18,3 graden.
De Bilt kwam uit op 17,5 graden en dus was het hier gemiddeld warmer.
Het langjarig gemiddelde voor onze regio bedraagt 17,3 graden en daar zaten we dus een volle graad boven. Zowel 's nachts als overdag kwamen we flink boven het langjarig gemiddelde uit.
De hoogste temperatuur van deze zomer was 36,2 graden, gehaald op de extreem warme 2 juli. De officieel hoogste temperatuur ooit in Eindhoven gemeten is 36,6 graden en daar zaten we dus, op 2 juli, heel dicht bij.
In Maastricht werd het diezelfde dag max. 38,2 graden. Dat is dus nog 2 graden warmer dan hier in Eindhoven.
2 Juli was midden in de hittegolf die we eind juni/begin juli hadden. Landelijk duurde die hittegolf 6 dagen maar in onze regio was het wat warmer en duurde de hittegolf van 28 juni t/m 7 juli. (10 dagen).
De laagste temperatuur, deze zomer, was 4,7 graden in de vroege morgen van 31 juli.
De laagste temperatuur in de zomers van 1962 en 1975 zijn resp. 0,3 en 0,4 graden. Dat is dus nog wat kouder.
Vorst in de zomer hebben we, in onze regio, nog nooit gehad. In sommige publicaties worden wel eens temperaturen onder nul genoemd maar dat zijn dan altijd temperaturen die niet op de normale meethoogte van 1,5 meter zijn gemeten.
Van de 92 dagen die de zomer telt waren er dit keer 71 warm (>20 gr.) Van die 71 warme dagen waren er 39 zomers (>25 gr.) en 11 tropisch (>30 gr.)
Vooral die 11 tropische dagen vallen op. In de top-zomer van 2003 hadden we ook 11 tropische dagen. Het record heeft de zomer van 1976 met 18 tropische dagen.

De zomer van 2015 in onze regio was ook droog. Het regende 146 uur en dat gaf 181 mm neerslag. De norm voor onze regio is ongeveer 211 mm. Gemiddeld over heel Nederland viel er 255 mm. We zaten dus in de "droge hoek".
De natste zomer in Eindhoven was de zomer van vorig jaar. We hadden toen 327 mm neerslag en dat viel voornamelijk in Juli en augustus. Juni 2014 was droog.
De natste dag van de zomer 2015 was 15 augustus met 19,5 mm. In totaal hadden we deze zomer 43 dagen (etmalen) waarop er meer of minder regen viel. Dat is ongeveer normaal.

We mogen deze zomer ook "zonnig" noemen.
De zon scheen 675 uur en dat is 89 uur meer dan normaal.
Gemiddeld over het hele land scheen de zon 684 uur. Dat is dus net iets meer dan bij ons.
Op 83 dagen hebben we de zon gezien (>1 uur). Dat is behoorlijk.
Opvallend was dat we 13 dagen hadden met zeer uitbundige zonneschijn. Om tot deze categorie te behoren moet de zon op zo'n dag minstens 80%, van de tijd, hebben geschenen van wat maximaal mogelijk was.

We hadden deze zomer ook vaak last van de wind. Tijdens onweersbuien was de wind soms zeer verraderlijk en gevaarlijk.
Op 25 juli stond er,vooral aan de kust, een forse zomerstorm. IJmuiden had enige tijd een windkracht 10 met windstoten tot 122 km/uur.
In Eindhoven stond "slechts" een windkracht 6 met stoten tot 65 km/uur.
In Wieringerwerf vernielde een tornado op deze dag een boerderij!

Onze zomers worden steeds warmer in mijn zomertabel op http://www.weerhistorie.nu/zomer/ is te zien hoeveel het warmer is geworden. Op de eerste regel is te zien dat in de periode 1949/1971 de gemiddelde zomertemperatuur 16,4 graden bedroeg. De zomers uit de periode 1995/2015 hebben een gemiddelde van 17,7 graden. Dat is dus een opwarming van gemiddeld 1,3 graad.
Over dezelfde perioden bekeken zijn de warme dagen toegenomen van 58 naar 69 dagen. Ook de zomerse- en tropische dagen zijn flink in aantal toegenomen.
Verder rondneuzen in de tabel geeft ook info hoe het met de zon en de regen is gesteld.

Genoeg over de zomer.
Wat mij opvalt is dat augustus eindigde met volop zomerse waarden en dat september begon met herfstachtig weer. Het kantelpunt lag precies op 1 september.

Gerrit

De opwarming heeft zeker voor

De opwarming heeft zeker vooral te maken met hitte-eiland effect van een veel grotere stad dan na de oorlog.

Temp.

Als ik het heb over de temperaturen van Eindhoven dan zijn dat temperaturen van het vliegveld Welschap. Zou dat hitte-eiland effect daar nog merbaar zijn.

Gerrit

Officiële meting

Als het goed is moet met dat soort metingen toch rekening gehouden worden met de omgeving?

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) heeft bepaald dat de temperatuur wordt gemeten in goed geventileerde gesloten thermometerhutten die (in het noordelijk halfrond) openen aan de noordkant. De hut moet staan op een kort gemaaid grasveld. De thermometer moet hangen op een hoogte van 1,5 meter. (gevonden op www.frankdeboosere.be/vragen/vraag149.php )

Ik mis hier nog de omgevingsvoorwaarden, zou bijvoorbeeld in thermometerhut midden op het veld van het PSV stadion een andere temperatuur gemeten worden dan op Welschap? Of anders gezegd hoeveel ruimte moet er om de thermometerhut minimaal aanwezig zijn om grote stad effecten te voorkomen?
Lijkt me leuk om dat een keer uit te zoeken met zo'n tijdelijke hut.

Zo mogelijk is het daar nog s

Zo mogelijk is het daar nog sterker. Vliegveld betekent enorme plak asfalt en bomen in groot gebied gekapt. Gras is vaak zo dor dat het verbrand lijkt. Er is in zo'n gebied totaal geen natuurlijke verdamping van water meer, en verdampend water haalt temperatuur sterk omlaag.

Onderzoeken KNMI

Op de site van het KNMI kan je doorklikken naar verschillende publicaties die over het meten van de temperatuur gaan. Er zijn onderzoekingen gedaan naar o.a. het type meethut en de opstelling van de meetsensor.Ook is onlangs nog, in samenwerking met vele weeramateurs, het stadseffect onderzocht. Ook hiervan is al een resultaat gepubliceerd. Helaas heeft het KNMI vanaf 1 september een nieuwe site en veel van hun publicaties kan ik niet meer openen. Sommige nog wel, bv, http://bibliotheek.knmi.nl/knmipubTR/TR328.pdf

gerrit

Meetplaats

Hier een link naar een foto + omschrijving van de meetplaats van het KNMI op Eindhoven airport.
http://projects.knmi.nl/klimatologie/metadata/eindhoven.html