registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Weerhistorie: De maand augustus 2015 in de regio Eindhoven.

/~gerrit16/images/logo.jpg

De maand augustus 2015 was in de regio Eindhoven een warme, zonnige en natte maand.
De gemiddelde maandtemperatuur is uitgekomen op 19,4 graden. Dat is zeer hoog want de Norm ligt ongeveer op 17,7 graden.
* Let op! in verschillende publicaties wordt als gemiddelde maandtemperatuur 18,5 graden genoemd. Deze 18,5 graden is het gemiddelde van De Bilt en daar zitten we in onze regio dus flink boven.*
Zowel overdag als ook inde nacht zaten we steeds flink boven normaal.
Die 19,4 graden is hoog maar niet hoog genoeg voor een record.
De augustusmaand van 1997 haalde een gemiddelde van 20,8 en dat is dus echt record-hoog.
De hoogste temperatuur hadden we al vroeg in maand. Op 3 augustus werd het 33,6 graden. Dat is een tropische dag en die zouden we er in de rest van de maand nog 3 bij krijgen.
Zelfs op de laatste dag van de maand scoorden we nog een tropische dag.
Het aantal warme dagen bedroeg 27 en dat is natuurlijk voor een maand met 31 dagen een hoge score.

De maand was ook behoorlijk zonnig. Totaal hadden we 208 zonneschijn-uren Dat is geen opvallend feit meer. Vrijwel alle maanden zijn tegenwoordig zonniger dan vroeger. In mijn maandtabel voor augustus (http://www.weerhistorie.nu/augustus/ ) is dat goed te zien.
Opvallend was dat er in het midden van de maand enkele dagen zaten met helemaal geen zon.
Van 15 t/m 18 augustus was het niet bepaald zonnig te noemen.
16 en 17 Augustus waren geheel zonloos en op de beide andere dagen was er af toe wat zon. Ook op 27 augustus hadden we opnieuw een zonloze dag.
Ondanks deze 3 "absoluut zonloze dagen" heeft de maand augustus 2015 zich toch nog bij de zonnige maanden kunnen scharen!

De maand was ook nat. Het regende ongeveer 70 uur en dat leverde ruim 95 mm op.
De eerste twee weken van de maand regende het vrijwel niet. Daarna hadden we een behoorlijk aantal regenbuien die vaak veel regen in korte tijd brachten.
15 augustus was de natste dag. Het regende in dat etmaal bijna 11 uur en dat gaf 19,5 mm.
Ook 23 augustus was een natte dag.
Opvallend was dat er in de tweede helft van de maand veel buien waren met een hoge neerslagintensiteit. Dat hoort bij de warmte .
Wij kwamen er in onze regio goed vanaf maar elders in het land werden extreem zware buien met veel neerslag in korte tijd gemeld.
Veelal gaf dat wateroverlast wat weer mooie plaatjes op de TV als gevolg had.
Vele onweersbuien met soms zware windstoten is een beeld dat hoort bij een opwarmend klimaat.
Als je de maandtabellen op http://www.weerhistorie.nu bekijkt dan kan je niet anders concluderen dan dat het in rap tempo in Nederland warmer wordt en dus zullen we ons moeten voorbereiden op meer en heviger neerslag met felle windstoten.

Ik ga zo dadelijk aan het overzicht van de zomer 2015 beginnen. Ik verwacht dat ook in het zomeroverzicht de opwarming duidelijk zal zijn.
Voordat ik afsluit nog wat losse feitjes over de maand augustus 2015 in Eindhoven.

> Er waren deze maand 27 warme dagen daarvan waren er niet minder dan 18 zomers en 4 tropisch.
> De warmtesom is voor augustus 2015 uitgekomen op 171,2 Dat is heel hoog maar ik heb nog niet genoeg jaren geanalyseerd om hieruit een goede conclusie te trekken. Tot nu toe heb ik 1 augustusmaand gevonden met een hogere warmtesom en dat is augustus 1997 met een warmtesom van ca. 207.
> Op 24 augustus zijn er in Eindhoven windstoten gemeten van ca.58 km/uur. Dat is een flink windje maar vergeleken met de kust of het rivierengebied stelt het niet zo veel voor.
> In het etmaal van 13 augustus regende het slechts 24 minuten. Toch viel er in die korte tijd 8,4 mm. Dat is dus een intensiteit van 21 liter /m2/uur. Erg hoog!
> Op 4 dagen regende het langer dan 8 uur. Dat is voor augustus redelijk uitzonderlijk. In mijn registratie komt geen enkele andere augustusmaand voor met 4 langdurige regendagen. De augustusmaanden van 1996 en 2010 hadden 3 langdurige regendagen.

Gerrit