registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

"Gedonder in de glazen."

foto:gerrit goosen

foto:gerrit goosen

Sinds enige weken ben ik in het bezit van een" storm-of donderglas".
Een donderglas is het eerste instrument dat aan zeevaarders kon voorspellen of er slecht weer op komst was.
De "Heeren v.d. VOC" gaven dit instrument mee aan hun scheepskapiteins in de hoop dat er meer lading in Amsterdam aan zou komen dan gebruikelijk. We praten over begin 17e eeuw.
Uiteindelijk heeft de VOC , in ca. 200 jaar, ruim 2000 schepen in de vaart gehad. Vele van deze schepen zijn voor de ondergang behoed geweest dankzij zo'n donderglas.

Om nu te zeggen dat het een nauwkeurig meetinstrument was gaat me te ver.
De aflezing van het donderglas is o.a. sterk afhankelijk van de vloeistofhoogte in het apparaat en is bovendien ook nog eens temperatuur afhankelijk. Ik denk dat alleen ervaren kapiteins en dan nog alleen zij die de moeite namen om wat te experimenteren baat bij dit instrument hebben gehad.
De werking van het apparaat berust op het verschil in luchtdruk tussen het reservoir en de open pijp.
Bij een naderende stormdepressie en/of onweer zal de luchtdruk afnemen met tot gevolg dat het vloeistofniveau in het open pijpje stijgt. De stijging die optreedt kan dusdanig zijn dat de vloeistof uit het pijpje spuit.
De uitdrukking "gedonder in de glazen" komt hier vandaan.

Voor het eerst is vanavond bij mij het vloeistofniveau in het pijpje dusdanig opgelopen dat er vloeistof uit het pijpje loopt. Het is dus gedonder in de glazen.
Dat kan wel kloppen want boven Noord Frankrijk en Zuid België hebben zich vanmiddag flinke onweersbuien ontwikkeld die langzaam deze kant opdrijven.
Het donderglas reageerde hierop als eerste en zeker pas een uur later ging mijn digitale barometer ook zakken om aan te geven dat er onweer op komst is.

foto: gerrit goosen

foto: gerrit goosen

Het is dus "gedonder in de glazen" en ik denk dat vanavond of vannacht we fikse onweersbuien kunnen verwachten.
Dankzij mijn donderglas ben ik er op voorbereid.

Gerrit