registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Weerhistorie: Mei 2015 in de regio Eindhoven.

/~gerrit16/images/logo.jpg

Mei , de laatste lentemaand, zit er ook alweer op en we gaan aan de zomer beginnen.
Wat zal de zomer ons brengen? Niemand die het weet.
Wat ik wel weet is hoe de maand mei in onze regio is verlopen.

Het was geen spectaculaire maand en ik hoefde dus niet steeds in aktie te komen om enorme weersextremiteiten te melden. Deze maand mei was niet "normaal" maar kwam er wel bij in de buurt.
Terugkijkend kunnen we zeggen dat de maand iets te koel was en verder flink droog en zonnig.
De gemiddelde maandtemperatuur is voor onze regio uitgekomen op 12,9 graden. De norm ligt ongeveer op 13 of 13,1 en dus was het gemiddeld slechts iets te koud.
De dagmaxima lagen op, of zelfs iets boven, normaal maar omdat het 's nachts steeds wat te koud was is het gemiddelde dus iets te laag uitgekomen.
We hadden deze mei-maand 9 warme dagen. We hebben "recht"op 11 warme dagen, dus we hebben er nog 2 tegoed!
We hadden slechts 1 zomerse dag. Op 11 mei werd het in de middag 27,3 graden en dat was dus een echte zomerse dag. 1 Zomerse dag is voor mei wel wat weinig. Normaal hebben we 3 of 4 van dat soort dagen.

Met de regen viel het deze maand wel mee. Aan het einde van de maand had de natuur nog wat extra nattigheid voor ons in petto maar totaal over de hele maand bezien viel het wel mee.
We hadden deze maand 17 dagen waarop er meer of minder neerslag viel. Dat houdt dus in dat het op 14 dagen (etmalen) volkomen droog is geweest. Totaal regende het iets meer dan 33 uur en daarbij viel er 49 mm. De natste dag was 4 mei, toen viel er 9,4 mm.
Ook 31 mei was met 7,1 mm behoorlijk nat.

De maand was behoorlijk zonnig. Vrijwel elke maand kan ik dit melden. Het is een vaststaand feit dat we steeds meer zonneschijn op onze bol krijgen.
De maandtabel zie ( http://www.ganymedes.com/mei.htm ) laat dat voor de maand mei duidelijk zien.
Kijk ook eens bij de andere maanden en zie daar hetzelfde effect.
Ik wil me t.z.t. ook bezig gaan houden met de hoeveelheid straling die wel elke dag op onze kop krijgen en hoe dat in de tijd bezien verandert. Ik denk dat daar interessante dingen te ontdekken zijn. Voorlopig ben ik bezig met de neerslag en dan vooral met de intensiteit van de neerslag. Immers dit zou als gevolg van de klimaatverandering moeten toenemen.
Zodra ik daarover iets meer kan vertellen, hoort U van mij.

Dan zoals gebruikelijk nog wat losse feitjes over de maand mei 2015 in de regio Eindhoven.

* Op 5 en 6 mei hadden we veel last van de harde wind . Op 5 mei stond er enige tijd een windkracht 7 met windstoten tot 100 km/uur. Voor een land-inwaarts gelegen plaats is dat erg hard. Ook op 9 mei was de wind opnieuw erg hard. Op die dag zijn er windstoten van boven de 60 km/uur gemeten.

* Op 1 mei hadden we nog wat nachtvorst. Dat is niet ongebruikelijk voor een mei-maand. Vorig jaar hadden we ook 1 mei-nacht met nachtvorst maar bv. in 1957 hadden we nog 4 van die vorstnachten.

* Op 6 mei regende het slechts 18 minuten maar in deze korte tijd konden we 2,8 mm water aftappen. Dat is een neerslagintensiteit van 9,3 liter/m2/uur en dat is erg hoog voor een mei-dag.
In de zomer komen dit soort intensiteiten wel vaker voor.

* De warmtesom en koudesom voor deze mei-maand zijn resp. 15,0 en 0,1. Dit is niet abnormaal. Ik ben bezig met het uitrekenen en interpreteren van deze sommen voor alle jaren en maanden. Dat is een flink klusje maar het houdt je wel van de straat!

* Mooi om nog te vermelden is dat we op 30 van de 31 dagen de zon hebben gezien. We moeten terug tot 1995 om nogmaals een dergelijk hoge score in een mei-maand te vinden.

Gerrit

Bedankt

Hallo Gerrit

Bedankt. Weer erg interessant en leuk om te lezen.

Dank

Graag gedaan!

Link

De genoemde link "ganymedes" wordt niet meer bijgehouden. Alles over het weer staat nu op mijn nieuwe site http://www.weerhistorie.nu/

gerrit