registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

UFO boven Genneper Parken; Gemeente heeft alles onder controle

Het is jaren geleden, maar ik moest er vandaag ineens aan terugdenken: ik ben ooit een klein beursje kwijtgeraakt in de buurt van mijn geparkeerde auto op het parkeerterrein tussen De Tongelreep en het ijsbaan. Ik heb er destijds alles aan gedaan om het ding terug te krijgen, vooral ook omdat er nog één ouderwetse gulden in zat. Die bracht geluk, zo had ik mij ingeprent. Ik heb nog navraag gedaan bij een toezichthouder die in een verhoogd hokje zat, maar ook hij had niets gevonden noch was er iemand die bij hem iets had ingeleverd.

De afgelopen jaren bleef ik vrolijk mijn ijshockeyspelletje beoefenen hoewel dat bij een 40-plusser wel steeds minder flitsend gaat. Een keer per week op dinsdagavond rost deze jongen een gevulkaniseerd stuk rubber richting een goaltje, een keeper of wat zachter in de vorm van een pass naar een collega-veteraan. Hijgend en puffend wordt voor en na de training gepraat over kinderen, vroeger en nu. Maar van de week ging het over een heel ander thema: onverklaarbare verdwijningen. Ik dacht terug aan mijn beursje, maar al snel belandde ik in de realiteit: het IJssportcentrum zélf moet verdwijnen en de actuele coalitie vindt dat héél verklaarbaar... én passen binnen een hedendaagse kijk op volkssport.

Onderzoek
Wel, dat was het startschot voor een grootschalig onderzoek. Het internet werd doorgeakkerd; alles wat aan cijferwerk kon worden gevonden heb ik gelezen, zo ook de kostenoverzichten van de Witte Dame aan de Antoon Coolenlaan. Wethouder Van Kaathoven heeft die cijfers namelijk gepubliceerd en gisteren nog eens toegelicht. Keurig netjes met kolommetjes en hier en daar een grafiekje. Het aantal recreatieve sporters neemt af en tja, dan wegen de kosten niet meer op tegen de baten. Zij wil de centjes dan liever aanwenden om 'breedtesport' en kernsport te promoten.

Kortom: de huidige coalitie hecht meer belang aan breedtesport (laagdrempelige sportactiviteiten of sportmogelijkheden in de wijken) dan aan accommodaties die sport mogelijk maken. Niemand kan tot nu toe uitleggen waarom juist de ijsbaan gekoppeld wordt aan het breedtesport / onkosten- vraagstuk. En naarmate mijn veldonderzoek vordert, ik vraag al dagen Jan-en-alleman om een mening, moet ik de eerste Eindhovenaar nog tegenkomen die zegt: “Ja, logisch!”.

Afstand geeft inzicht
Net als jaren geleden, toen ik mijn beursje zocht, neem ik ook nu de moeite om van een afstandje te kijken. Soms vind je dan ineens het antwoord, of je beurs, omdat je het groter geheel ziet. En de moderne media stellen elke internetgebruiker in staat van een behoorlijk afstandje te kijken vanuit de comfortabele bureaustoel. Je tikt in Google-maps 'Genneper Parken' in en je ziet in no-time een kaartje van het sport- en recreatiegebied dat door de wijkgerichte visie in zijn geheel met opheffing wordt bedreigd. Althans... dat is wat ik verwachtte.

Toen ik 'Genneper Parken' intikte ontvouwde zich een satelietfoto die weliswaar niet mijn beursverlies verklaarde maar wel de focus van de gemeente: een vreemd, bijna symmetrische vorm bevond zich als een wolkendek juist boven een deel van de Genneper Parken... Oranje Zwart was nog net een beetje zichtbaar, ik zag volgens mij een bouwvakker op een steiger staan, maar het Jan Louwers-stadion was nauwelijks te zien. Sterker nog: het Indoor Sport-centrum, het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion en De Tongelreep leken niet eens te bestaan. Heel vreemd. Of toch niet?

Ik nam de telefoon ter hand en belde met Google Maps Nederland. “Dag mevrouw, kunt u mij meer vertellen waarom ik een vreemdgevormde wolkenpartij boven het Eindhovense recreatiegebied waarneem als ik door uw applicatie surf?”, vroeg ik haar. Op zakelijke toon werd me uitgelegd dat de dame in kwestie eerst ruggespraak moest houden met haar superieuren en dat ik even 'in de wacht' werd gezet. Abba's 'Money, money, money' klonk vervolgens door de luidspreker van mijn Samsung en daarna nog een keer... en nog eens. Maar de aanhouder wint en zo ook nu: “Meneer Leenhouwers, bent u daar nog?”, hetgeen ik bevestigde. “Meneer Leenhouwers, het zit zo: het gebied dat u als bewolkt ziet is iets nieuws, ontwikkeld door de gemeente Eindhoven. We krijgen een dergelijk 'wolkenverzoek' wel vaker van overheden, vooral wanneer men verwacht dat bezorgde burgers zélf de logica van bepaalde gebiedsontwikkelingen proberen te reconstrueren.”

Ik stamelde wat en probeerde te begrijpen wat deze goedbedoelende dame bedoelde duidelijk te maken. Uiteindelijk vroeg ik: “Dus als ik het goed begrijp, kan het in dit geval zo zijn dat er een beslissing in de lucht hangt die wel eens anders zou kunnen uitpakken als het grotere geheel duidelijk zou zijn?” Daaraan wilde de dame zich duidelijk niet wagen, maar ze gaf wel een vergelijkbaar voorbeeld over een sluisje dat recentelijk is aangelegd in het ongebruikte, want afgesloten, kanaal tussen Helmond en Aarle-Rixtel. Ik ken dat voorbeeld goed: een mooi staaltje bestuurlijke profilering dat de gemeenschap miljoenen kostte en tot op de dag van vandaag nog wacht op de eerste varende passant. Ik dankte de dame van Google vriendelijk en verbrak de verbinding met een druk op mijn touchscreen.

Kanniewaarzijn
Ik liet de uitleg van de dame nog even goed tot mij doordringen en hoe ik ook probeerde, en nog steeds probeer, ik kan niet anders concluderen dat mijn eigen gemeente een kunstje flikt van Topsport-niveau. De ijsbaan, of IJssportcentrum, is op wazige gronden wél in de focus van de grote sport-hervormers beland, terwijl al die andere niet-wijkgebonden faciliteiten in de Genneper Parken daar blijkbaar buiten vallen. De ijsbaan, die ondanks jarenlange verwaarloosbare marketinginspaningen en zonder modernisering, nog steeds jaarlijks meer dan 200.000 bezoekers mag ontvangen moet en zal sluiten.

Een nieuw dak op het veelal ongebruikte indoor-sportcentrum, kunstgras dat in een stadion van een betaald voetbal club wordt gelegd, een recreatiebad dat voor bakken geld wordt verbouwd en een semi-professionele hockeyclub die voor elkaar krijgt wat nauwelijks een andere sportclub in Eindhoven lukt. Het wordt blijkbaar allemaal gezien als wijkgebonden breedtesport en hoeveel gemeenschapsgeld de Genneper faciliteiten precies kosten wordt onduidelijk gehouden. Geen enkel kosten-baten plaatje kun je als Eindhovense burger opvragen behalve nu dat van de ijsbaan. Het staat de wethouder en haar ambtenaren vrij om naar wens de term breedtesport, city marketing of kernsport te kiezen, zolang de ijsbaan er maar aan gelooft.

/~nieuws/pics/ijsbaanbl.jpg

InnoSportLab
Het zal niet lang duren of Eindhoven zal opnieuw wereldwijd beroemd zijn. Niet door Philips, ASML of DAF/Paccar maar door de nieuwste innovatieve gemeentegadget: een hoogtechnologische, verplaatsbare Bermuda-driehoek die ervoor zorgt dat het onmogelijk is om na te gaan of een beleidskeuze inzake sportstimulering op rationele gronden plaatsvindt. Het wordt dan waarschijnlijk weer gepresenteerd als een prachtige spin-off van het InnoSportLab wat door een paar zwemmers in een veel te kostbaar Zwemstadion wordt gebruikt om op uw en mijn kosten de volgende Ranomi, Pieter, Maarten, Ada of Erica te worden. Ik zie de tekst al verschijnen: “Eindhoven is proud to have developed the first Untransparent Fictive Object. Once again innovation, knowledge and design proof to be the key to become a world leading community.”

Als u wél weet hoeveel gemeenschapseuro's de gemeente per gebruiker bijlegt per 'Genneper Parken'-faciliteit, dan lees ik dat heel graag!PS: Voor wie meer wil weten over het sluisje in Helmond: zoek in youtube eens naar 'kanniewaarzijn sluis 7' en u bent alsnog uitstekend geïnformeerd.