registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Weerhistorie: April 2015 in de regio Eindhoven.

/~gerrit16/images/logo.jpg


De maand april 2015 was in de regio Eindhoven een redelijk normale voorjaarsmaand.
Wel was het met nog geen 17 mm neerslag, erg droog.
De gemiddelde maandtemperatuur is uitgekomen op 9,5 graden wat precies gelijk is aan normaal.
Duiken we echter wat dieper in deze gemiddelden dan zien we dat overdag de maxima flink boven normaal lagen en de nachtminima er juist een flink stuk onder.
Overdag was het dus te warm en 's nachts te koud.

De warmste dag was 15 april met een maximum van 24,8 graden, bijna een zomerse dag dus. Westdorpe in Zeeland noteerde max. 25,5 graden dus daar was het wel een zomerse dag.
De nachten waren relatief koud en ik heb dan ook voor Eindhoven 5 nachten met vorst genoteerd.

De zon liet zich deze maand opnieuw goed zien. We hadden 245 zonuren tegen ca. 170 uur normaal. De meest zonnige dag was 21 april met 13 uur en 12 minuten zon. Dat is 93 % van wat op die datum mogelijk is.

In mijn maandtabel april die te vinden is op http://www.weerhistorie.nu/april/ zijn dit keer 2 regels opgenomen voor "Warmtesom" en "Koudesom". Dit is nieuw en door dit vanaf nu regelmatig te vermelden ga ik mee met enkele weerstations die dit ook bijhouden. De gedachte erachter is dat met deze "sommen" betere vergelijkingen te maken zijn en trends duidelijker worden. Ik heb steeds voor de wintermaanden en ook de zomermaanden het Hellmann getal gebruikt. Vooral in zachte winters en ook in slechte zomers geeft het Hellmann getal onvoldoende informatie voor vergelijkingen en trends. De verschillen tussen de warmte- en koudesommen en de Hellmann getallen zijn voornamelijk:

Hellmann gaat uit van gemiddelde temperaturen en de W/K-sommen gaan uit van maximum en minimum temperaturen.
Het gaat te ver om hier alle voor en nadelen te bespreken maar voorlopig neem ik dus in mijn maand- en seizoentabellen, op proef, de W/K-sommen mee.

In de maandtabel "April" is duidelijk te zien dat April in Eindhoven steeds warmer en zonniger wordt en dat kou en vorst, in de tijd gezien, (1949-2015) afneemt.
Deze trend is in vrijwel alle maanden en seizoenen te zien en is de veelbesproken "klimaatverandering".
In dit voorjaar behoort de regio Eindhoven tot de warmste plaatsen in Nederland. Dat werd de afgelopen maand extra duidelijk omdat in onze regio de max. temperatuur 5 maal boven de 20 graden uitkwam en op 10 april hadden we al onze eerste warme dag van dit seizoen te pakken.
Ik heb in het tabelletje hieronder de 5 warme dagen van Eindhoven uitgezet. In de andere kolommen staan de maximum temperaturen van enkele andere plaatsen in ons land van dezelfde datum.
/~gerrit16/images/april2015.jpg

Het verschil is duidelijk.
Als laatste zal ik nog wat korte feitjes van de afgelopen maand (Eindhoven)geven.

> De koudste dag was 2 april met een hoogste temperatuur van 9,4 graden.
> De koudste nacht was van 28 april toen het in de vroege morgen -2,6 graden vroor. Dat is niet zo heel erg koud want soms hebben we in april nog te maken met matige vorst (2013, 1996, 1991, 1986 en 1968).
> De natste dag was dit keer 2 april. Toch viel er maar 4,8 mm, wat niet erg veel is. In 1980 viel er bv. op 2 april 16 mm, wat bijna 4 keer zoveel is.
> De aller natste aprildag in Eindhoven is 17 april 1958 toen er ruim 30 mm in een etmaal viel.
> We hadden deze aprilmaand geen enkele zonloze dag. Op alle 30 dagen hebben we zon gehad. Zelfs in de zeer prachtige aprilmaand van vorig jaar hadden we dat niet.
> De eerder genoemde -2,6 graden uit de 28 aprilnacht was voor Eindhoven een nieuw datumrecord. Het oude record was van 28 april 1981 en heeft dus 34 jaar stand gehouden.

Gerrit.