registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Weerhistorie: Maart 2015 in de regio Eindhoven.

/~gerrit16/images/logo.jpg

De maand maart 2015 zit er op. In onze regio was deze maand ietsje te koud, ietsje te nat en gelukkig wel redelijk zonnig.
De maand begon en eindigde met veel wind. Vooral op de laatste dag v.d. maand stormde het langdurig.
Deze maart-storm begon al op de 29e en tot op 1 april bleef het flink stormen. Ook vielen er in deze periode vele winterse buien, soms met hagel en natte sneeuw. Ook waren er op de 30e enkele klappen onweer te horen. Het staartje van de maand kunnen we dus rustig "onstuimig" noemen.
Ook de eerste week v.d. maand was erg wisselvallig en vaak winderig. De rest van de maand was "normaler" zodat uiteindelijk de maandgemiddelde temperatuur, voor de regio Eindhoven, net iets onder de normale waarde is uitgekomen.
Het was dus iets te koud maar gelukkig, als compensatie, ook iets te zonnig. De zon scheen bijna 144 uur en dat is voor maart ruim 20 uur meer dan de norm.

Erg nat was de maand ook niet. De laatste dagen waren wel flink nat maar in het midden van de maand hadden we nauwelijks enige neerslag.
Op http://www.weerhistorie.nu/maart/ staan alle relevante cijfers van maart 2015. In deze maandtabel zijn ook historische gegevens opgenomen zodat vergelijkingen met oudere maartmaanden mogelijk is.
Ondanks dat maart 2015 in onze regio wat tegenviel is toch uit de tabel af te lezen dat het ook in maart steeds warmer wordt. Het beste is dat te zien aan de bovenste 3 regels van de tabel. Te zien is bv. dat het maandgemiddelde van de periode 1993/2015 1,5 graden boven het gemiddelde van de periode 1949/1970 ligt. Dat is voor een maandgemiddelde een behoorlijke toename.
Zoals altijd eindig ik met nog wat losse feitjes over de maand maart in onze regio.

* Er waren deze maand 13 vorst-nachten. Dat is boven het langjarig gemiddelde maar de vorst was steeds "licht".
* De laagste temperatuur van deze maand was -3,8 graden in de nacht van 23 maart. Dat is niet erg koud want bv. op 5 maart 1971 was de laagste temperatuur, hier in Eindhoven -14,7 graden.
* De natste dag was deze maand 29 maart met ruim 20 mm neerslag.
* We hadden deze maand 13 dagen waarop er meer of minder neerslag viel. Dat is redelijk normaal.
* Op 2 dagen regende het langer dan 8 uur.
* We hadden deze maart-maand geen enkele warme dag. Dat is teleurstellend want bv. vorig jaar hadden we er 5.
* Er waren deze maand 23 dagen waarop we de zon zagen. Dat is niet slecht, het langjarig gemiddelde ligt ongeveer op 21 dagen.
* De meest zonnige dagen waren 12 en 17 maart. Vooral 12 maart was met 91 % een kadootje.
* Op 8 maart werd het in de middag max. 18,6 graden. Dat was een hele mooie temperatuur maar soms is het in maart al 20 graden en dat hebben we dit keer niet gehad.
* De storm van eind maart was het hardst op 31 maart. Op die dag werd een hoogste uurgemiddelde windsnelheid gehaald van 14 m/sec = windkracht 7. Ook werden er op die dag windstoten gemeten van 24 m/sec =87km/uur. Dat is voor onze regio zeer hoog. Enkele dagen geleden schreef ik al iets over deze harde wind. Zie: http://www.dse.nl/node/view/4911 .

Gerrit