registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Weerhistorie: De winter van 2014/2015 in de regio Eindhoven.

/~gerrit16/images/logo.jpg

De meteorologische winter is achter de rug en we zijn aan het voorjaar begonnen.
Vorig jaar hadden we een winter die geen winter was. ( zie: http://www.dse.nl/node/view/4437 )
Ditmaal hadden we een winter die een beetje meer op een echte winter leek maar "streng" kunnen we hem niet noemen. Het aantal Hellmann koude punten bedroeg over de afgelopen 3 maanden in onze regio slecht 10 en daarmee valt deze winter nog steeds in de categorie "zacht".
Naast zacht kunnen we deze winter ook nog nat noemen maar gelukkig was het wel aan de zonnige kant.
Alle wintercijfers van deze regio staan in mijn wintertabel op : http://www.ganymedes.com/Winter.htm Naast de laatste winter kan je daar ook terugkijken naar de winter van verleden jaar + alle winters v.a. 1949.

De gemiddelde wintertemperatuur is uitgekomen op 3,6 graden Celsius tegen een normaal van 3,3.
Dat is dus nog steeds te warm maar vergeleken met vorig jaar is het wel een stuk kouder geweest. (Vorig jaar kwam de winter 2013/2014 uit op een gemiddelde van 6,0 graden.)
Extreme uitschieters in temperatuur hebben we niet gehad. De laagste temperatuur was -6,9 gr. gemeten in de nacht/vroege morgen van 28 december 2014. De hoogste temperatuur was + 14,3 graden van 9 januari 2015.

Het was wel redelijk nat deze winter. Op de derde kerstdag werden we getrakteerd op een pak(je) sneeuw maar ook later in de winter kregen we regelmatig regen, hagel en sneeuw. Noord Nederland kreeg op 7 februari te maken met zeer gladde wegen als gevolg van ijzel.
Vooral december en januari waren natte maanden en februari was weer aan de droge kant.
Totaal had deze winter 231 neerslaguren wat omgerekend naar water, 216 mm opleverde. Beide getallen zijn wat boven de normaal en dus kunnen we deze winter enigszins nat noemen. Echte natte winters hadden we in 1994 en 1995. In 1994 (1993/1994) hadden we 341 neerslaguren met 321 mm.

De zon scheen deze winter 208 uur en dat is ruim boven normaal. Natuurlijk kan het nog veel beter want in het meest zonnige jaar uit de geschiedenis (2003) hadden we in de winter 280 uur zon.
De meest zonnige dagen uit de huidige winter waren 15 en 16 februari met ieder 9 uur zon.

In zachte winters wil het nog wel eens flink waaien. Dit keer viel dat enigszins mee. De kust kreeg op 12 december te maken met een flinke storm (IJmuiden windkracht 9).
Eindhoven had te maken met ca. 6 zeer winderige dagen, 2 in december en 4 in januari. Deze dagen hadden allemaal een hoogste uurgemiddelde windsnelheid van ruim 40 km/uur = windkracht 6.
Op 10 januari hadden we op zo'n winderige dag te maken met windstoten tot 76 km/uur. Voor een kustplaats stellen deze windsnelheden niet veel voor maar voor de regio Eindhoven is het toch een forse wind.

Zoals gebruikelijk ga ik eindigen met het noemen van een paar losse weerfeitjes uit de afgelopen winter.

* De natste dag van deze winter is duidelijk 27 december geweest. Het sneeuwde en regende ruim 14 uur en dat leverde een hoeveelheid van bijna 34 mm op.
* We hebben deze winter 44 nachten met vorst gehad. Dat is ongeveer evenveel als in een "normale"winter.
* We hadden 5 nachten met matige vorst maar geen enkele met strenge vorst.
* We hadden maar 1 winterse dag (ijsdag), dat was 28 december toen de temperatuur niet hoger kwam dan -0,9 graden.
* Op 50 dagen deze winter hebben we de zon gezien. Dat is geen slecht aantal want meestal hebben we er een stuk of 10 minder.
* 29 Dagen waren absoluut zonloos (0 uur zon). Dat is toch een behoorlijk aantal in een overigens vrij zonnige winter.

Gerrit

Winter

Uiteraard zijn ook mijn wintercijfers verplaatst.
Ze staan nu op : http://www.weerhistorie.nu/winter/

gerrit