registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Weerhistorie: Februari 2015 in de regio Eindhoven.

/~gerrit16/images/logo.jpg

Het is al weer maart en we gaan de winter achter ons laten. Voor dat ik echter iets over deze winter ga zeggen eerst maar eens de maand februari onder de loep nemen. Februari was eindelijk eens een maand die redelijk normaal was. Het was gemiddeld iets te koud,dat kwam voornamelijk omdat het nachtgemiddelde aan de lage kant was. Het was 's nachts beslist niet extreem koud maar het ontbrak aan "warme" nachten en daarom is het nachtgemiddelde wat aan de lage kant. Verder was februari niet erg nat maar wel behoorlijk zonnig. Alle weercijfertjes van deze en vorige februarimaanden staan in mijn februari-tabel. In deze tabel worden ook vergelijkingen gemaakt met vorige perioden (tot 1949) zie: http://www.ganymedes.com/februari.htm

De gemiddelde maandtemperatuur, voor Eindhoven, is uitgekomen op 3,0 graden. De norm is ongeveer 3,3 en dus was het wat kouder.
De hoogste temperatuur deze maand was 11,7 graden van vrijdag 13 februari. Dat is niet zo hoog want in het verleden zaten we in februari wel eens op de 18 graden. Op 20 februari 1990 zaten we zelfs bijna op 19 graden (18,9) en dat is natuurlijk extreem.
De laagste februari temperatuur in onze regio was minus 6,0 graden in de nacht/vroege morgen van 5 februari. Ook dat is voor februari niet extreem. Op 16 februari 1956 zakte de temperatuur tot minus 21,6 graden. Daarmee vergeleken stelt de -6,0 van nu niets voor.

Er viel in onze regio in 50 regenuren bijna 39 mm. Normaal zitten we in februari op 57 mm dus het was redelijk droog. 50 Uur regen in februari is ook niet veel, we kunnen pas bij 67 regenuren gaan klagen. De natste dag was 20 februari met 8,9 mm neerslag in 14 uur.
De neerslagverschillen in Nederland zijn erg groot. Hadden wij 39 mm in Rotterdam viel in dezelfde periode ongeveer 75 mm.

De zon liet ons niet in de steek. Ondanks dat de wintermaand februari bij de sombere maanden hoort scheen de zon dit keer 103 uur in 28 dagen. Dat is helemaal niet zo slecht. Vergelijken we het echter met de februarimaand van het zonnigste jaar aller tijden (2003) dan komen we nu dik 60 uur te kort!

Het wil in februari nog wel eens flink waaien. Dit keer viel dat wel mee. Gemiddeld over de hele maand hebben we een windsnelheid van 3,7 m/sec gehad en dat is iets meer dan 13 km/uur.
De meest winderige dag was maandag 23 februari met een etmaalgemiddelde windsnelheid van 24 km/uur. De hoogste windstoot op die dag was 58 km/uur.

Nog enkele weerfeitjes van deze februarimaand.
* Het koudste etmaal was 5 februari. In de nacht zakte de temperatuur tot -6,0 graden en overdag werd het maximaal +0,7 graden. Dat leverde een etmaalgemiddelde op van -1,2 graden.
* De maand februari 2015 had in onze regio 12 natte dagen. Verleden jaar waren er 19 natte dagen in deze maand. Ik noem een dag nat als er 0,2 mm of meer neerslag valt.
* De intensiteit van de neerslag deze maand was 0,782 liter/uur/m2. Dat is erg laag.
* In 19 nachten hadden we dit keer vorst. Dat is opvallend want normaal hebben we in februari 14 nachten met vorst.
* Aan Hellmann koudepunten leverde deze maand slechts 2,7 punten op. Dat is zeer weinig alhoewel februari vorig jaar geen enkele koude punt had.
* De maand telde dit keer 3 volkomen zonloze dagen. Dat is heel erg weinig en normaal voor februari is minstens het dubbele.
* Zeer zonnige dagen hadden we dit keer 9 stuks. Dat is niet slecht.

Gerrit