registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

DSE Statistieken voortaan achter het hek

Vanaf nu zijn de statistieken die dagelijks voor elke web-site op DSE worden bijgewerkt niet meer openbaar toegankelijk. De reden voor deze maatregel is het toenemende misbruik door spammers. Door een bombardement van zogenaamde 'referer spam' zijn al diverse sites tijdelijk onbereikaar geraakt. Referer spammers voeren dit soort bombardementen uit om hoger in de 'ranking' van zoekmachines te komen. Door de resultaten van dit misbruik voortaan van de buitenwereld af te schermen is deze vorm van spammen niet meer effectief.

Voor sommige DSE-gebruikers geldt dat spammers de statistieken beter weten te vinden dan zij zelf. Daarom hierbij nog even wat tips. De statistieken van je DSE-site zijn te zien door achter het adres 'awstats' in te typen. Bijvoorbeeld http://www.dse.nl/~goochel/awstats/. Je krijgt dan heel gedetailleerde informatie te zien over het bezoek aan jouw site. Je kunt zelfs opzoeken welke organisatie er achter een IP-nummer schuilgaat of met welke zoekterm ze bij jou kwamen. Nog meer informatie krijg je door op 'Volledige lijst' te klikken. Daarvan kun je dan weer nieuwe doorsnedes genereren door het filter te gebruiken. En als je wilt weten welke schermresolutie een bezoeker thuis heeft ingesteld dan kan dat ook! Neem daartoe de volgende code op in de body van je homepage:

<script type="text/javascript" language="javascript" src="/~awstats/js/awstats_misc_tracker.js"></script>

Meer informatie vind je op de DSE Helpdesk-pagina's en op de homepage van AWStats. De statistieken van DSE zelf vind je hier.

Wat is referer spam en stopt dat meteen door deze maatregel ?

Op http://www.heykoop.nl/archives/2005/08/22/referer_spam/ vond ik dit: Een referer is iemand die naar je website verwijst. Veel weblog- statistiekensoftware zal publiceren wie er naar je site verwijst. Als je dus veel naar andere websites verwijst, sta je vaak in het lijstje van referers. Aangezien die lijstjes vaak openbaar staan helpen ze om websites die veel naar anderen verwijzen hoger in Google te krijgen. Spammers hebben dit gemerkt, en zij hebben software die je site een keer aanroept, waardoor het net lijkt alsof zij een verwijzing naar je site hebben. Het gevolg: Hun naam komt in de lijst met referers te staan, met (voor hun) hopelijk een betere ranking tot gevolg."

Wat is de invloed van onze maatregel op die referer software? Blijft die in het begin toch te proberen om onze sites aan te roepen?

Op http://xiffy.nl/weblog/index.php?itemid=1537 vond ik iets over verlies aan bandbreedte door referer spam: "Per dag verloor ik een slordig 55MB aan url-dumpers dat is 1.5 Gig per maand."

Hebben wij een indicatie van het verlies bij DSE?

Spam in a 24-hour period on the 22nd of November, 2003.

Spam in a 24-hour period on the 22nd of November, 2003.
Het grafiekje van http://www.andreas.com/faq-spam.html geeft een indicatie van de soorten spam.

Overigens met die mooie grafieken die wij dankzij awstats bij DSE hebben is er toch zeker niemand meer die nog naar nedstads en andere linkt? Of vergis ik me nu?