registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

De Maand December 2014 in de regio Eindhoven.

/~gerrit16/images/logo.jpg

Voordat ik aan het jaaroverzicht 2014 begin zal ik voor de volledigheid eerst nog iets vertellen over de afgelopen decembermaand.
Opnieuw hebben we een maand gehad die (te) warm was.
T.o.v. de KNMI-normen zaten we gemiddeld 0,7 graad te hoog. Dat is veel maar er waren dit keer verschillende plaatsen in Nederland waar het nog warmer was.
December 2014 is de 11de maand dit jaar die te warm is. Alleen augustus is dit jaar koel verlopen. Het kan dus niet anders dan dat straks de jaarcijfers een recordhoog jaargemiddelde laten zien.
Voordat ik aan de jaarcijfers begin zal ik kort nog wat feitjes over deze decembermaand vertellen.

<>Het maandgemiddelde is uitgekomen op 4,3 graden. Dat is 0,7 graad boven normaal.
<> Verleden jaar (2013) kwam het maandgemiddelde voor december uit op 5,6 graden.
<>Sinds 2011 zijn alle december gemiddelden aan de hoge kant.
<> Het gemiddelde van de maximum dagtemperatuur is uitgekomen op 6,6 graden en dat is ruim een halve graad hoger dan het langjarig gemiddelde.
<> Ook ’s nachts was het ditmaal te warm. Het gemiddelde van de minimum nachttemperaturen voor deze maand is uitgekomen op 1,5 en dat is 0,7 graad te hoog.
<> De hoogste temperatuur in deze decembermaand is voor onze regio de 13,1 gr. van 18 december.
<> De laagste temperatuur hadden we in de nacht/vroege morgen van 28 december toen het kwik zakte tot – 6,9 graad.
<> Het regende/sneeuwde deze maand bijna 94 uur en dat leverde, omgerekend naar water, ruim 88 mm op. Dat is iets aan de hoge kant maar vergeleken met bv. december 2012 valt het wel mee. In december 2012 hadden we 140 neerslaguren met ca. 134 mm.
<> Na kerstmis viel ditmaal de neerslag in de vorm van sneeuw en dat leverde hier en daar een sneeuwdek van 15 cm op.
<> We hebben deze maand nog geen 43 uur zon gehad. Dat is eigenlijk redelijk normaal maar we zijn de laatste tijd wat dat betreft behoorlijk verwend en dus viel het wat tegen.
<> Het was ook duidelijk dat we in de “donkere dagen voor kerst” zaten. We hadden maar liefst 21 sombere dagen waarvan er 14 absoluut zonloos waren.

Genoeg over december.
Wie alle decembercijfers wil bekijken die kan het beste mijn decembertabel raadplegen, zie: http://www.weerhistorie.nu/december
Wie niet kan wachten op mijn jaaroverzicht die kan alvast de jaartabel bekijken, zie: http://www.weerhistorie.nu/december/jaaroverzicht
Het voordeel van deze tabellen is dat ook de voorgaande jaren er in verwerkt zijn zodat er goede vergelijkingen zijn te maken.

Gerrit