registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

In de Kempen ’s nachts niet meer ziek worden!

Onlangs berichtte het ED ‘De inwoners van de Kempen moeten vanaf 1 januari naar de regionale dienstapotheek bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven rijden als ze 's avonds of in het weekeinde medicijnen nodig hebben. De vijf apotheken in Bergeijk, Bladel, Eersel, Reusel en Hapert krijgen van zorgverzekeraar CZ geen extra budget meer om een avond- en weekeindregeling in stand te houden.’ Patiënten en huisartsen worden hier natuurlijk niet blij van. De huisartsen in de Kempen zich dan ook al bereid verklaard om mee te betalen aan het overeind houden van een apotheek-service in de avonduren en het weekeinde. De apothekers schijnen daar echter geen heil in te zien.
Als eenvoudig burger en incidenteel patiënt heb ik hierbij een paar eenvoudige vragen. Zijn er in de vijf betreffende gemeenten ’s nachts zoveel medicijnen nodig dat daar apotheken voor open gehouden moeten worden? Ik veronderstel dat het antwoord nee zal zijn. Vervolgens vraag ik mij dus af: kunnen de apothekers voor die enkele keer dat er ’s nachts een medicijn klaargemaakt en uitgereikt moet worden, niet gewoon even uit hun bed komen en – voor een kleine vergoeding door de zorgverzekeraar - een aanbellende klant helpen? Mij dunkt dat een dergelijke dienstverlening in een ‘participatiesamenleving’ onmisbaar is. Dokters hebben toch ook wel eens een stand-by-dienst, waarbij zij thuis zijn maar ’s nachts opgeroepen kunnen worden?
Ja, er zit een zwakke plek in mijn redenering: ik veronderstel dus wel dat sommige apothekers nog boven of bij hun apotheek wonen...

De medicijnen die je in het w

De medicijnen die je in het weekend haalt hebben al een behoorlijke toeslag, de apotheker staat er dus al niet voor niets want het levert eenvoudigweg veel op per recept.
Het is een beetje een wisselwerking, de zorgverzekeraar wil een deel niet voldoen (want een deel betaal je zelf) en de apothekers willen niet voor minder geld de tent openhouden. De patient is uiteindelijk de dupe in het geheel.

Hetzelfde geldt overigens ook voor ambulances. In de hele regio Eindhoven tot aan Reusel rijden er 's nachts maar 2 ambulances. Te weinig uiteindelijk maar ook vanwege bezuinigingen niet meer mogelijk.

Zodra er eigen belang, kosten of verlies van winst optreed is de participatiesamenleving verdwenen. Het staat leuk op papier maar in de praktijk werkt het niet.