registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Weerhistorie: November 2014 warm, zonnig en droog.

/~gerrit16/images/logo.jpg

November 2014 begon in Eindhoven met een warme dag.
De maximum middagtemperatuur kwam uit op 20,6 graden en dat heb ik nog nooit meegemaakt . In Ell (L) was het maximum 22,0 graden en dat is helemaal uniek.
Natuurlijk bleef het de hele maand niet zo warm maar pas tegen het einde van de maand werden de temperaturen een beetje normaal voor de tijd van het jaar.
Het maandgemiddelde kwam uit (regio Eindhoven) op 8,3 graden en dat is 1,7 graad boven normaal.
Opnieuw dus een (te) warme maand. Van de laatste 12 maanden waren er dus 11 te warm. Dat gaat straks wat betekenen voor het jaargemiddelde. Als december niet al te gek doet dan stevenen we af op “het warmste jaar ooit”. Ooit betekent hier ongeveer 3 eeuwen.

We hebben ook meer dan voldoende zon gehad. De echt sombere dagen, die zo karakteristiek zijn voor deze periode van het jaar, stelden hun komst uit tot na de 25e .
De zon scheen deze maand, in onze regio, 99 uur en dat is ruim 50% meer dan waar we “recht” op hadden. De zonnigste dag was 1 november met 8 uur zon en dat is ongeveer 82% van wat op die dag mogelijk was. Relatief was 8 november de zonnigste dag. Deze dag kwam uit op 86 %.

Om het helemaal mooi te maken leverde de maand november 2014 ons “slechts” 46 uur regen. Dat is ook ver onder de norm die ongeveer, voor onze regio, op 72 regenuren staat.
Heel vaak was de regen slechts “motregen” en daarom is de totale maandsom aan neerslag uitgekomen op nog geen 36 mm.

Nog een paar losse feitjes over deze novembermaand.
<> Het gemiddelde van alle dagmaxima is uitgekomen op 11,5 graden. Verleden jaar was dat 9,2 graden.
<> Het gemiddelde van alle nachtminima is uitgekomen op 4,8 graden tegen 3,0 vorig jaar.
<> Op een normale manier gemeten hadden we deze maand slechts 2 keer nachtvorst. Dat is erg weinig.
<> We hadden deze maand 5 volkomen zonloze dagen (0 uur zon). Normaal voor november is 9 zonloze dagen. Vorig jaar hadden we 12 van dit soort dagen.
<> Dagen waarop de zon 80% of meer schijnt hadden we 5 stuks. Dit is slechts 2 keer eerder in Eindhoven voorgekomen (2007 en 2011).

In mijn maandtabel op http://www.weerhistorie.nu/november staan alle cijfers van de novembermaanden, waar mogelijk, vanaf 1949. Als je naar de eerste 3 regels kijkt dan is het duidelijk dat ook november een maand is die alsmaar warmer wordt.
Bij de regels die over de zon gaan is het ook duidelijk dat deze maand steeds zonniger aan het worden is. Om deze trend goed waar te kunnen nemen moet je kolom I, II en III met elkaar vergelijken. Elke kolom is een periode van 22 jaar.
Bij de regels die over neerslag gaan is het moeilijker om een goede conclusie te trekken.
Men is het er over eens dat we ongeveer dezelfde hoeveelheid neerslag als vroeger krijgen maar in een kortere tijd.
In de cijfers van november is dat echter niet te zien.

We gaan december in. Als dat ook een relatief warme maand wordt dan breken we aan het einde van het jaar het jaarrecord. Het is echter ook goed mogelijk dat we flink veel kou krijgen en dan zou het jaarrecord wel eens kunnen blijven staan.
Voorlopig is december 2014 van start gegaan met redelijk normale temperaturen.

Gerrit