registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Beethovens beroemdste in Eindhoven.

/~gerrit16/images/piano.jpg

In het Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven speelde de Philhamonie Zuidnederland zaterdag avond Beethoven.
Ik heb 3 keer moeten nadenken voordat ik deze eerste regel opschreef. Het is immers nog niet zo lang geleden dat ik het als volgt had moeten schrijven
”In het Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven speelde Het Brabants Orkest zaterdagavond Beethoven.”
Zoals bekend mogen we nu geen muziekcentrum meer zeggen, want hetzelfde theater heet nu muziekgebouw. Het Brabants Orkest bestaat niet meer en is in april 2013 samengegaan met het Limburgs Symfonie orkest. Beide orkesten zijn verder gegaan als Philharmonie Zuidnederland.
Het is nog steeds wennen aan deze nieuwe namen maar gelukkig is dat het enige want de kwaliteit van het orkest heeft er niet onder geleden.

Op het programma van afgelopen zaterdagavond stonden twee meesterwerken van Ludwig van Beethoven.
Voor de pauze het 5de pianoconcert “Kaiserskonzert” en na de pauze de Symfonie nr 5.
Helemaal aan het begin van het concert werd nog , van Rossini, de” Semiramide ;Ouverture” gespeeld maar het accent van de avond lag duidelijk bij de twee beroemde Beethoven stukken.
De zaal was uitverkocht en het publiek was duidelijk voor een avondje Beethoven gekomen.
Men werd niet teleurgesteld.
Het 5de pianoconcert werd gespeeld door de Italiaanse pianist Roberta Prosseda. Deze meester op de piano bracht het publiek in verrukking met zijn magnifieke uitvoering van dit bekende werk. Het publiek was dol enthousiast en bracht de pianist een langdurige staande ovatie. Hij kon daarop eigenlijk niets anders doen dan nog een toegift spelen waarop het publiek opnieuw de handen op elkaar kreeg.

Na de pauze de 5de symfonie. Niet zo beroemd als de negende maar wel zo mooi.
Het orkest dat deze avond onder leiding stond van de bekende dirigent Jan Willem de Vriend was ook in dit stuk behoorlijk op dreef en zette een geweldig mooie uitvoering van deze symfonie neer.

Iedereen was na afloop enthousiast over deze prachtige avond met heerlijke muziek. Alle lof naar dit geweldige orkest, de beroemde en zeer bevlogen dirigent en de meesterlijke pianist.
Na Eindhoven wordt dit concert nog gespeeld in Den Bosch, Tilburg, Venlo, Breda en Sittard.
Ga beslist kijken/luisteren als je in de gelegenheid bent want het is de moeite waard.
Het concert van 3 december in Tilburg wordt opgenomen en live uitgezonden op radio 4.

Gerrit