registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

De temperatuur in de komende 4 weken!

/~gerrit16/images/logo.jpg

Het voorspellen van het weer op de langere termijn is een moeilijke aangelegenheid.
Zo was bv. de voorspelling voor volgende week dat het winter zou worden met sneeuw en vorst. Gisteren werd de voorspelling bijgewerkt en werd de sneeuwkans drastisch verkleind. Vandaag is ook de voorspelling voor vorst aangepast, het kan vlg. de laatste voorspelling volgende week heel misschien een graadje vriezen!
Morgen kan het best weer anders zijn en men zal dan opnieuw de voorspelling aanpassen.
Hieruit blijkt wel dat voorspellingen van enkele dagen vooruit heel moeilijk zijn en professionele meteorologen doen hun best om er iets van te maken.
Ons weer is uiterst wisselvallig en het is moeilijk om daar een goede wetmatigheid in te ontdekken waarmee toekomstverwachtingen kunnen worden gemaakt.
Ik zal me er daarom niet aan wagen.
Naar mijn mening is de "historie van het weer" een goede basis om te kijken wat in een bepaalde periode mogelijk is. De uitersten in het weer zullen zeer waarschijnlijk ook de grenzen van het toekomstige weer zijn. Overschrijding van deze grenzen zullen alleen voorkomen in uiterst extreem weer en zullen, normaal gesproken, een zeldzaamheid zijn.

Ik heb met behulp van mijn database eens gekeken wat het weer (speciaal de temperatuur) kan gaan doen in de komende 4 weken. Daarvoor heb ik de historische temperatuurgegevens bekeken van 18 november t/m 16 december van zowel Eindhoven als de rest van Nederland.
De meeste gegevens zijn van het KNMI. Verder heb ik nog wat boeken over deze periode geraadpleegd en uiteraard wat rondgesurfd op het internet.

Maximum temperatuur overdag, Eindhoven.
De warmste dag uit bovengenoemde periode is 18,4 graden van 25 november 2006. Nooit is het in genoemde periode in Eindhoven warmer geweest. Op 21 november 2009 haalden we de 17 graden en de 16,4 graden van 4 december 1953 mag er natuurlijk ook zijn. Hogere temperaturen in de komende 4 weken zijn niet te verwachten.
De laagste maximum temperatuur overdag in Eindhoven in deze periode is -6,6 graden op 12 december 1968.

Maximum temperatuur overdag, Nederland.
Landelijk bezien is de hoogst bereikte temperatuur in deze periode 18,9 graden eveneens van 25 november 2006 in Zuid Limburg. Ook op 4 december 1953 is 16,7 graden bereikt in Maastricht.
Landelijk is de laagste maximum dagtemperatuur -8,5 graden op 16 december 1981 in Eelde.

Minimum temperatuur in de nacht of vroege morgen, Eindhoven.
De minimum temperaturen in deze periode bevinden zich op een geheel ander niveau. Het is immers de overgangsperiode van herfst naar winter en dan kan het al flink koud zijn in Nederland.
De koudste nacht uit bovengenoemde periode in Eindhoven is -17,4 graden van 2 december 1973. Dat is een echte extremiteit. Het komt in onze regio niet zo vaak voor dat het voor kerstmis zo hard vriest. Op 23 november 1998 vroor het in Eindhoven -9,5 graden ook dat is voor eind november redelijk zeldzaam.
Er zijn natuurlijk ook nachten waarin de laagste temperatuur niet zo laag is. Soms zijn er nachten waarin de temperatuur in deze periode niet onder de 10 graden wil zakken. Dat zijn dan extremiteiten van een geheel andere orde.
De warmste nacht in Eindhoven uit deze periode van 4 weken, is +12,6 graden van 23 november 1980
Dat is dus alweer 34 jaar geleden.

Minimum temperatuur in de nacht of vroege morgen , Nederland.
Elders in het land vriest het in deze periode vaak harder dan in Eindhoven.
Wageningen had op 2 december 1971 een minimum nachttemperatuur van -21,7 graden. Dat is wel de laagste temperatuur die ik voor deze periode kon vinden.
Het zou eigenlijk ook een record moeten zijn maar is dat niet omdat Wageningen geen officieel KNMI meetstation is.
Wel op een officieel KNMI station gemeten is -19,2 graden op 16 december 1981 in Leeuwarden.
Dat zijn dus allemaal erg lage temperaturen. Er zijn meer (on)officiële extremen te vinden.
Ik noem er een paar:
Avereest -14,0 op 28 november 1915, De Bilt -14,4 graden op zowel 29 als 30 november 1921. Sittard -18,0 graden op 5 december 1925. Utrecht -17,5 graden op 9 december 1879. Emmen -14,8 graden op 11 december 1967 en Epen -16,5 op 15 december 1963.
Landelijk bezien was het in Maastricht op 18 november 1926 record warm. Vlg. het KNMI zou daar in de nacht een minimum van 13,6 graden zijn geweest.
We zitten in een periode waarin het geleidelijk warmer wordt. Daarom is het niet ondenkbaar dat een dergelijk hoge nachttemperatuur nogmaals gehaald gaat worden in de komende 4 weken.

Samenvatting:
/~gerrit16/images/tabel.jpgGerrit