registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Weerhistorie: Oktober 2014 , alweer een (te) warme maand.

/~gerrit16/images/logo.jpg

De maand oktober 2014 is weer voorbij en het was weer een bijzonder warme maand.
De gem.temp. voor de regio Eindhoven is uitgekomen op 13,4 graden, terwijl 10,8 graden normaal is.
Dat is dus maar liefst een verschil van 2,6 graden en dat is heel veel voor een gemiddelde.
In de laatste jaren is oktober wel vaker een warme maand, zo was in 2006 het oktobergemiddelde 13,9 en in 2001 zelfs 14,2.

In mijn oktobertabel http://www.weerhistorie.nu/oktober is aan de eerste 3 regels te zien hoe de oktobermaanden sinds 1949 steeds warmer zijn geworden.
De warmste oktoberdag in onze regio was 18 oktober met een max.temp. van 23,6 graden. Dat is niet zo erg hoog want soms hebben we in oktober nog temperaturen >25 graden. Zo was het in 2011 al eens 26,8 graden in oktober en op 4 oktober 1983 was het in Eindhoven maar liefst 27,0 graden.
Een “dertiger” hebben we nog nooit gehad in oktober.

Heel erg nat was het deze oktobermaand niet. Het regende totaal 52 uur en dat leverde ons 70 mm op.
De norm ligt ongeveer op 63 mm dus dat is niet al teveel verschil.
De natste dag was 21 oktober met 14 mm neerslag in 7,3 uur.

Ook met de zonuren zaten we niet erg ver van de norm vandaan. De zon scheen (Eindhoven) 107 uur en dat is ca. 9 uur minder dan normaal.
Wat lager in de oktobertabel is ondermeer te zien dat het aantal volkomen zonloze dagen sterk vermindert.

Nog wat losse feitjes over deze oktobermaand in de regio Eindhoven.
> De warmste nacht was de nacht van 19 oktober toen de temperatuur niet lager kwam dan 13,8 graden.
> De koudste nacht was ditmaal 5,5 graden van 29 oktober.
> We hadden dus, evenals vorig jaar, geen nachtvorst in oktober. Dat was in de oktobermaanden van 2007 t/m 2012 wel anders. Toen hadden we verschillende oktobernachten met nachtvorst.
> 1997 en 2003 waren kampioen wat het aantal nachtvorsten in oktober aangaat. Beide oktobermaanden telden toen 8 nachten met vorst.
> Uit mijn database kan ik niet halen dat er in oktober meer neerslag valt. Wel zie ik dat het aantal regenuren terugloopt. Dat wil dus zeggen dat de gemiddelde intensiteit van de regen toeneemt.
> Het is herfst en dus hadden we op 7 en op 21 oktober veel wind. Vooral op 21 oktober waren er forse windstoten tot ca. 72 km/uur. Aan de kust waaide het die dagen nog veel harder.

We zijn aan november begonnen en de eerste 2 dagen waren meteen extreem warm. Op beide dagen zijn warmterecords gebroken en dat beloofd dus wat voor het maandgemiddelde straks.
Ook zullen we uitkomen op een extreem hoog jaargemiddelde. Ook al zouden november en december koude maanden worden dan nog zal het jaargemiddelde extreem hoog worden.

Gerrit