registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Weerhistorie: September 2014 in de regio Eindhoven.

/~gerrit16/images/logo.jpg

September is weer compleet en we zijn aan oktober begonnen met mooi weer.
Ook over september kunnen we zeggen dat het over het algemeen mooi weer was.
Heel opvallend is dat de gemiddelde maandtemperatuur weer flink boven normaal is uitgekomen.
Augustus was een beetje een spelbreker want van de afgelopen 10 maanden waren er 9 warmer dan normaal. Om dat goed te laten zien heb ik een grafiekje gemaakt waarin de laatste 12 maanden zijn opgenomen.
De nullijn is de door het KNMI gehanteerde “norm”voor Eindhoven. Die norm is eenvoudig te berekenen want het is het gemiddelde van 30 jaar (jaren 1981 – 2010) Komt een maandkolommetje boven de nul lijn uit dan was die maand dus (te) warm. Kolommen die onder de nullijn hangen zijn van te koude maanden.
/~gerrit16/images/12maandengraf.jpg

In de grafiek is nu duidelijk te zien dat 10 van de 12 maanden te warm zijn geweest. November vorig jaar kwam heel dicht bij de nullijn (norm) en augustus 2014 kwam er zelfs flink onder. September 2014 herstelt de traditie van te warme maanden en is weer ruim 1,3 graad boven de norm uitgekomen.In het grafiekje is de Y-as in graden celsius.

Ik ben nu al nieuwsgierig wat oktober gaat doen en zeker is interessant hoe het jaargemiddelde straks uitpakt.
September was niet alleen warm maar was ook zeer zonnig en bovendien behoorlijk droog.
Dat zonnig zijn is ook een fenomeen wat al maanden (jaren) voorkomt. Ik heb daar hier op DSE wel eens wat overgeschreven en sindsdien is het alleen maar zonniger geworden. Ik denk dat dat te maken heeft met een verandering in de overwegende windrichting maar misschien ook wel met minder vuile lucht.
Er viel in deze maand 47 mm regen. Dat viel in nog geen 14 uur en levert dus een gemiddelde intensiteit op van 3,459 liter/uur/m2. Een dergelijk hoge gemiddelde neerslagintensiteit heb ik voor september nog nooit geregistreerd. Het oude record is van september 1998 met een intensiteit van 2,063 liter/uur/m2. Ik denk dat deze hoge regenintensiteiten horen bij het opwarmende klimaat en we zullen er in de toekomst vaker “last”van krijgen.

Dan nu wat cijferwerk. Alle cijfers voor september staan in tabelvorm op http://www.weerhistorie.nu/september In deze tabel zijn niet alleen de cijfers van 2014 en 2013 te vinden maar er zijn ook vergelijken met alle septembermaanden sinds 1949.

+ De warmste dag van de afgelopen maand was 17 september met een max.temp. van 25,5 graden. Dit keer dus geen tropische dag in september en ook maar 1 zomerse dag (>25 gr.)
+ Nergens in Nederland viel er een tropische dag te registreren. Vorig jaar hadden we in september nog wel een tropische dag en in 1949 en 1961 hadden we er 3.
+ De koudste nacht was 23 september toen de temperatuur zakte tot 4,8 graden. Dat is niet heel erg koud want heel soms hebben we in september al vorst.
+ De natste dag in Eindhoven was 24 september met 30 mm regen in nog geen 2 uur.
+ De zonnigste dag was dit keer 12 september toen de zon 91% van de mogelijke tijd scheen. Dat kwam neer op bijna 12 uur zon!

Genoeg over september 2014.
Zal oktober weer een te warme maand worden? Het begint in ieder geval goed want het is op dit moment prima weer.

Gerrit