registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Bourgondische wijnen

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Het is als een open fles ontkurken als ik zeg dat Frankrijk het land van de wijn is. Geen land ter wereld produceert zoveel wijn onder zoveel soort en merknamen als Frankrijk. Bourgondië concurreert vooral met Bordeaux om de titel 'belangrijkste wijngebied van Frankrijk' en dus van de wereld. Wij, Bourguignons, zijn ervan overtuigd dat ‘s werelds beste wijnen hier vandaan komen (niks te concurreren), alhoewel de meeste wijnen uit de Bordelais komen.
Ons inmiddels geliefde Pays de Bresse is geen wijngebied. Veel te weinig kalk in de grond en het land is te weinig heuvelachtig. Wij zijn echter omringd door wijngebieden waar echte wijnliefhebbers het water van in de mond loopt (vreemde beeldspraak eigenlijk, maar ik heb effe geen andere bij de hand).
Wij als ex-wijn barbaren hebben nog wat moeite met het proefondervindelijk onderscheiden van de verschillende wijngebieden. We zijn in ieder geval al wel iets verder dan het onderscheid tussen een lekkere wijn en een zure wijn (picrate).
Er zijn wat hulpmiddeltjes om goede en minder goede (Bourgogne heeft geen slechte) wijnen te herkennen. Wijnen uit het noordelijkste deel van Bourgogne (Côte de Nuits) zijn de beste (en dus ook de duurste). Er zijn merken waarvan je er maar één tegelijkertijd kunt kopen (in een koppelverkoop met een aantal flessen iets minder goddelijke wijnen) voor luttele honderden euro's.
Hoe zuidelijker in Bourgogne hoe gewoner de prijs en hoe gewoner de kwaliteit (maar nog steeds topniveau). De volgorde is Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise, Maconnais en Beaujolais. Een beetje afgezonderd van de 'côtes', ligt meer naar het noordwesten, richting Auxerre, het 'Chablis'-gebied, een witte wijn die nauwelijks overtroffen kan worden
Een andere meetlat is de 'origine'-vermelding. De eenvoudigste wijn heet 'vin du table', vaak een mix van allerhande soorten wijn (ook uit het buitenland), vaak verkocht in 'vracs' (containers). Prijzen rond de 2 €.
De volgende stap op de kwaliteits-/prijsladder is de 'vin du pays', vaak een mélange van druiven van kleine onbekende wijnvelden in een bepaald gebied. Pays betekent hier dus niet het hele land maar een specifiek klein gebied. Vaak iets betere, meer constante kwaliteitswijn tegen een prijs van ruwweg 3€. Het is over het algemeen een goede dagelijkse 'sloeber'.
De volgende trap is de 'Appelation Région (b.v. Bourgogne) Controlée. Dit is wijn die gegarandeerd uit Bourgogne komt. Deze wijn wordt ook 'vin du table' genoemd, maar het gebied wordt wel vernoemd. Het is een mélange van goede Bourgondische kwaliteitsdruiven, zonder dat ze tot de top behoren. De prijzen variëren naar regionale afkomst en kunnen oplopen tot boven de 5 €.
Dan krijgen we de 'A.O.C' wijnen (Appellation Origine Contrôlée). Van deze wijnen wordt de exacte afkomst gegarandeerd. Met 'origine' wordt hier bedoeld een specifiek château of domaine of een dorp of stadje met gelijksoortige wijnvelden, of van een domaine (Bourgogne kent praktisch alleen domaines en nauwelijks châteaux) dat niet tot de absolute top behoort.
Nu ben je dus op het niveau van de echte, constant bovenste beste wijnen gekomen. De A.O.C.-wijnen kun je nu weer indelen op basis van kwaliteit en prijs in 'premiers crus', gemaakt van druiven van een hooggekwalificeerde wijngaard, en 'grands crus'-wijnen (hetzelfde maar dan van de allerallerbeste domaines). Topwijnen met topprijzen. De titels A.O.C., premier cru en grand cru worden officieel toegekend door het Institut National des Appellation d’Origine, een overheidsinstelling.
Voor degenen die zoals ze hier zeggen 'le palet' hebben (een uiterst verfijnde smaakontwikkeling), speelt dan ook nog het jaar een belangrijke rol.
Je kunt grofweg stellen dat warme zomers betere wijnen opleveren, alhoewel dat weer niet geldt voor alle wijngebieden. Gewone stervelingen zoals ik proeven dat het verschil niet.
Elk jaar worden in diverse wijnstreken grote ‘degustations’ (wijn proeverijen) gehouden waarbij honderden professionele wijn kenners honderden verschillende wijnen proeven en beoordelen. De beste wijnen in de verschillende categoriën worden bekroond met een ‘medaille d’or, argent of bronze. Zulke bekroonde wijnen, ook al kost zo’n fles maar een paar euros in de super, kun je met een gerust hart kopen. Kwaliteit gegarandeerd. Franse wijn hoeft niet altijd duur te zijn.

Santé

/~ancientgolf/pics/wijnkrt.jpg

www.ancientgolf.dse.nl

Goed wijnjaar.

2013 wordt een goed wijnjaar, of niet?