registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Weerhistorie: De tegenvallende augustus 2014 maand in de regio Eindhoven.

/~gerrit16/images/logo.jpg

Na minstens 8 maanden over “ warm” en “mooi” te hebben gesproken moet ik nu toch vertellen dat augustus 2014 dubbel pet was. Het was niet warm en bovendien erg nat, dus van een mooie maand kan ik ditmaal niet spreken. Dat is jammer want augustus is toch een maand met hoge verwachtingen. Het is zomer en voor velen is het ook nog eens vakantie en om dan met een natte en koele maand te worden geconfronteerd is niet leuk. Gemiddeld valt het allemaal wel mee.
Het jaar 2014 is op weg om een recordwarm jaar te worden en 1 maand wat minder is dus, zo bezien, helemaal niet erg.
Wat zijn de feiten?

Temperatuur:
De gemiddelde maandtemperatuur is uit gekomen op 16,1 graden. Normaal voor onze regio is ongeveer 17,7 gr. dus we zaten er flink onder. Vorig jaar kwamen we nog uit op een goede 18,5 graden, dus dat was wel iets beter. Zowel de maxima overdag als de minima in de nacht waren te laag voor een goede augustusmaand.
De maand begon nog met redelijke temperaturen. De eerste 3 dagen kwamen we nog boven de 25 graden uit. Daarna nooit meer. Het dieptepunt was 26 augustus toen de maximale dagtemperatuur slechts 15,3 graden was. De hoogste temperatuur hadden we op 2 augustus met 28,6 graden en de laagste temperatuur hadden we in de vroege morgen van 20 augustus toen de thermometer op 6,4 graden stond.
Op http://www.ganymedes.com/augustus.htm is te zien dat we slechts 17 warme dagen hadden deze maand tegen bv. vorig jaar 30.

Regen:
We hadden op 23 van de 31 dagen regen in Eindhoven. Natuurlijk niet de hele dag maar 23 dagen is toch extreem veel voor augustus.
Totaal viel er 153 mm in 66 uren en dat is fors. De natste dag was 26 augustus toen er 16,2 mm viel in ruim 15 uur.

Zon:
De zon scheen bijna 176 uur. Dat is maar een heel klein beetje onder normaal, dus dat viel wel mee. De zon scheen vaak in de morgenuren. In de middag kwamen de wolken weer opzetten, vaak gevolgd door fikse regenbuien. Op 28 van de 31 dagen hebben we de zon gezien. Dat viel dus wel mee maar meestal was die zonneschijn dus van korte duur. Zeer zonnige dagen hadden we ditmaal slechts 1. Op 27 augustus scheen de zon ruim 12 uur en dat was ca. 87% van wat op die dag mogelijk was.

Nog enkele feitjes uit deze augustusmaand.
+ In 1995 hadden we ruim 269 zonuren in augustus, dat was dus wel iets beter.
+ In de snikhete augustusmaand van 1997 was het maandgemiddelde bijna 21 graden. Bijna 5 graden warmer dan nu!
+ In het koudste etmaal 24 augustus 2014 was de gemiddelde etmaaltemperatuur slechts 11,6 graden. Een zo laag gemiddelde voor een augustus dag is sinds 1993 niet meer voorgekomen.
+ we hadden deze augustusmaand geen enkele “dertiger”. Dat staat in schril contrast tot de augustusmaanden van 2009 en 2013 toen we boven de 36 graden uitkwamen.

Dat was het dus over augustus 2014.
Als U mijn dagstatistieken http://www.ganymedes.com/dagstatistieken.htm volgt dan ziet U dat er nog steeds dertigers mogelijk zijn maar het wordt snel minder. De laatste datum waarop een dertiger voorkwam is 20 september 2003. Daarna moeten we weer tot april wachten voordat er opnieuw kans is op een dertiger.

Ik houd U op de hoogte.

Gerrit