registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Neerslag in Augustus (regio Eindhoven).

/~gerrit16/images/logo.jpg


Het is nu 13 augustus 2014, de augustusmaand is dus ongeveer halverwege.
Wat ons aan deze maand opvalt, is dat het veel regent. Van de eerste 12 dagen hadden we, in Eindhoven, op 8 dagen regen. Dat valt extra op omdat we de laatste tijd steeds een tekort aan neerslag hebben gehad.
Totaal in deze eerste 12 dagen is er al 63 mm gevallen. Dat is veel maar als we ons vergelijken met de rest van Nederland dan zijn we er tot nu toe goed vanaf gekomen want op sommige plaatsen in het land zit men al boven de 100 mm
De neerslag in augustus komt vaak (meestal) in korte felle buien. Dit is een eigenschap van een zomermaand en als de natuur verder opwarmt zal dat alleen maar erger worden.
Voor de regio Eindhoven is 71 mm in 36 neerslaguren “normaal”.
De natuur houdt zich niet altijd aan “normaal” en dus ben ik maar eens in mijn gegevens gaan kijken hoe het gesteld is met de neerslag in augustus in de regio Eindhoven.
In 3 kleine tabelletjes zal ik proberen duidelijk te maken hoe het in het verleden was en dus hoe normaal of abnormaal de situatie op dit moment is.
/~gerrit16/images/neerslag1.jpg

In de eerste tabel is de neerslaghoeveelheid en neerslagduur van de laatste 5 jaar uitgezet. Deze cijfers zijn alleen van de augustus maand. In 2013 zaten we duidelijk onder de norm. Daarvoor zaten een aantal jaren met een hoeveelheid op of boven de norm. Gemiddeld over deze laatste 5 jaar is er 81 mm gevallen en dat is dus boven de norm. In 2010 zaten we op 132 mm en dat is dus bijna de dubbele hoeveelheid waar we “recht’ op hadden.!
/~gerrit16/images/neerslag2.jpg

In de tweede tabel staat de top 5 van de natste augustusmaanden voor de regio Eindhoven.
De natste augustusmaand is dus uit 1996 toen we bijna aan de 160 mm kwamen.
/~gerrit16/images/neerslag3.jpg

De derde tabel gaat over de neerslag per dag (etmaal). Uiteraard ook weer uitsluitend over de augustusmaanden en over de regio Eindhoven.
De natste augustusdag is dus 28 augustus 1996 toen we een hoeveelheid van ruim 47 mm in een dag kregen te verwerken.
Is dat veel? Ja, dat is veel maar ik ken dagen in Nederland waarop er vele malen meer is gevallen, bv. 26 aug.2010 in Hupsel 142 mm en 3 aug. 1948 in Voorthuizen 208 mm in een dag.
Statistieken uit verschillende bronnen zijn het niet altijd met elkaar eens, zo zou er op 18 aug.1977 in Eindhoven 82 mm zijn gevallen. Daar moet ik nog eens goed induiken want dat zou dan betekenen dat dat dan het augustusrecord voor deze regio is.

Conclusie: Deze augustusmaand zou in onze regio best wel eens een zeer natte kunnen worden.
Een troost voor ons is dat het in andere delen van het land vaak nog veel natter is.

Gerrit