registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Weerhistorie: De maand juni 2014 in de regio Eindhoven.

/~gerrit16/images/logo.jpg

Opnieuw hebben we een maand achter de rug die warmer, zonniger en droger was dan normaal.
Dat is het hele jaar al zo en ik vraag me af wanneer corrigeert de natuur dit, of blijft deze trend doorgaan?
De gemiddelde maandtemperatuur in deze regio is uitgekomen op 16,6 graden. Dat is meer dan 0,5 graden boven normaal en evenzoveel warmer dan vorig jaar.
Op http://www.weerhistorie.nu/juni staat de geheel bijgewerkte juni-tabel en daar zijn deze cijfers te vinden. In de tabel is ook te zien dat de juni-maand steeds warmer wordt. De cijfers gaan terug tot 1949 en in deze periode is de opwaartse trend duidelijk te zien.
Vooral het maximum daggemiddelde is flink hoger dan in de meeste jaren. In 2003 was dit gemiddelde extreem hoog en dat record zal niet makkelijk gebroken worden
Op 7 juni kon in Eindhoven een tropische dag geregistreerd worden met een maximum van 30,5 graden. Dit was ook de hoogste temperatuur in heel Nederland op die dag.
Het regende in deze juni-maand slechts 23 uur. Dat is zeer weinig. In die 23 uur viel er maar 27 mm en dus hebben we weer een watertekort opgebouwd.
Over het algemeen valt er in juni 2 tot 3 keer zoveel als nu. Sommige juni-maanden springen eruit met hoeveelheden van boven de 100 mm.
Voorbeeld; juni 1966 126 mm, juni 1998 148 mm en juni 1985 149 mm)
De natste dag was dit keer 4 juni met 7,2 mm neerslag in bijna 6 uur.

Zonnig was het ook in deze juni-maand.
Ik registreerde ruim 221 uur zon en dat was zeker 15 % meer dan normaal.
De zon schijnt alsmaar langer en dat is ook goed in de tabel te zien. De verschillende regels in de tabel die over de zon gaan wijzen vrijwel allemaal in de richting ”meer zon”. Kijk bv. in de tabel eens naar de uren zonneschijn en/of naar het aantal zeer zonnige dagen. Te zien is dat beiden sterk oplopen bij vergelijk van de periode 1971/1992 met periode 1993/2014.

Nog enkele willekeurige weerfeitjes uit de juni-maand.
++ In het koudste etmaal van deze maand was de gemiddelde etmaal temperatuur nog altijd 12,3 graden. Dat is wel eens anders. In 2013 was dit laagste etmaalgemiddelde 10,9 graden en in 1975 nog geen 7 graden.
++ De koudste dag was 5 juni. Op deze “koude”dag was het dagmaximum 18,4 graden en dat is niet echt koud te noemen. In 1975 en 1991 hadden we juni-dagen waarop het maximum niet boven de 10 graden uitkwam. Dan kunnen we dus echt spreken van koude juni-dagen.
++ Zoals eerder gezegd hadden we deze maand weinig regen. In juni 2010 viel er slechts in de hele maand 11 mm. Toen was het dus nog veel droger.
++ Deze juni-maand hebben we op 28 van de 30 dagen de zon gezien. De meest zonnige dag was 6 juni met 15 uur zonneschijn. Dat was 91% van wat op die dag mogelijk was.

Genoeg over juni 2014. We zijn begonnen aan de maand juli.
Zal ik aan het einde van deze maand ook kunnen zeggen, “het was warm, zonnig en droog”?
Wie het weet mag het zeggen.

Gerrit

Warmer en warmer

Dag Gerrit,

Laatst hoorde ik op tv een weerdame zeggen: we moeten er aan gaan wennen dat er steeds vaker stormen (met zware windstoten) over ons land gaan trekken. Nu zal het wel niet zo 'storm' lopen, maar toch. En als ik Wubbo Ockels (hij rustte in vrede) mag geloven, wordt het stiekem warmer.

Fijn weekend, Jozef

Warmer

Dag Jozef,

Ja het wordt steeds warmer. Ik heb voor Eindhoven de gemiddelden wel eens op een rijtje gezet en dan is het zeer duidelijk.
De stijging van de gemiddelde temperatuur zal onherroepelijk tot gevolg hebben dat: De zeespiegel gaat stijgen. In de zomer zal de wind uit ZW afnemen. De zon zal zich meer laten zien. Mistdagen nemen af. Extremiteiten zoals onweer en regen met hoge intensiteit nemen toe etc etc.
Ik ben nu bezig analyses te maken van de rest van het land.
In de cijfers die ik regelmatig publiceer is een en ander al duidelijk te zien. zie ook mijn website: http://www.ganymedes.com/weer.htm

Warmer 2

Dag Gerrit,

Bedankt voor je bericht. Hopelijk bakt Nederland er vanavond iets beters van.

Fijn weekend.