registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

De lente van 2014 in de regio Eindhoven.

/~gerrit16/images/logo.jpg

De afgelopen lente heeft ons veel goeds gebracht.
Het was naast een zeer zachte lente ook nog eens een uiterst zonnige lente en wat betreft de nattigheid viel het ook allemaal reuze mee.

De gemiddelde lentetemperatuur is uitgekomen op 11,5 graden en dat is bijna 2 graden warmer dan normaal. De warmste dag was 20 mei met een maximum van 28,2 graden. Op 20 maart hadden we echter al een hele fraaie dag met een maximum temperatuur van 23,1 graden. Zo vroeg in het seizoen al zo warm dat is zeer uitzonderlijk!
Het aantal warme dagen (>20 gr.) bedroeg deze lente 27 stuks. Dat is erg hoog maar eerlijkheidshalve moet ik erbij vertellen dat de lente van 2011 31 warme dagen had.

De neerslag was redelijk normaal,tenminste dat lees ik in verschillende media.
Dat is waar als je alleen naar de neerslaghoeveelheid kijkt. Bekijk je echter de neerslaguren dan zien we dat die veel lager zijn uitgevallen dan normaal.

Er is dus ongeveer de normale hoeveelheid neerslag gevallen in veel minder uren.

Dit is een conclusie die ik eerder ook al een paar keer heb getrokken en ik denk dat dit het gevolg is van de opwarming. Het regent tegenwoordig dus minder vaak dan vroeger maar er valt wel ongeveer dezelfde hoeveelheid.
Onderaan mijn lentetabel http://www.weerhistorie.nu/Lente zijn enkele regels over neerslag opgenomen. Bekijk daar eens hoe bv. het aantal regendagen is teruggelopen (-10%) en hoe de neerslag-duur is verminderd (-18%)

De zon laat zich gemiddeld steeds meer zien. Ook dat is een conclusie die ik al meerdere malen heb getrokken.
Deze lente hadden we, in onze regio, 592 zonuren tegen verleden jaar 462 uur. Dat is een behoorlijk verschil. In de lentetabel is af te lezen hoe ook het aantal sombere en zonloze dagen afneemt.

Enkele opvallende feitjes van de lente 2014.
+ Het gemiddelde van de maximum dagtemperaturen is deze lente 17,1 graden, dat is 3 graden boven normaal.
+ De koudste dag van deze lente was 1 maart met een max. van 8,2 graden. Vaak is de koudste dag in de lente dicht bij nul. Ditmaal dus duidelijk niet.
+ De koudste lentenacht was 5 maart met een minimum van minus 2,9 graden. Meestal is de koudste lentenacht veel kouder. In 2013 bv. had de koudste nacht een minimum van minus 11,9 graden. De aller koudste lentenacht die in mijn registratie voor Eindhoven voorkomt is minus 14,7 graden in 1971.
+ De zon heeft deze lente ca.48% van de tijd die mogelijk was geschenen. Normaal is dat 39%. We zijn dus behoorlijk verwend. Ter info: In de lente van 2011 was dit percentage 56%.
Na dit bovenstaande gelezen te hebben is het waarschijnlijk duidelijk geworden dat we een toch wel bijzondere lente hebben gehad. In de lentetabel is een link opgenomen naar enkele grafiekjes. Deze plaatjes maken duidelijk dat we niet alleen een warme lente hebben gehad maar dat in het algemeen de lentes in onze regio steeds warmer worden.
Meer details over de afzonderlijke lentemaanden (en andere maanden of seizoenen) zijn te vinden op http://www.weerhistorie.nu Neem gerust een kijkje.

Gerrit