registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Weerhistorie: April 2014 in Eindhoven.

/~gerrit16/images/logo.jpg

Ook de maand april is weer een maand geworden met (te) hoge temperaturen.Het maandgemiddelde kwam voor de regio Eindhoven uit op 12,3 graden en dat is bijna 3 graden boven normaal.
Omdat januari, februari en maart ook al te warm waren is dit dus de 4de maand van dit jaar met een hoog gemiddelde.
De decembermaand van vorig jaar was ook al 2 graden boven normaal dus we hebben nu een reeks van 5 opvolgende maanden die eigenlijk veel te warm zijn geweest.
Waar gaat dat heen?

In mijn apriltabel http://www.ganymedes.com/april.htm ga ik terug tot 1949 en te zien is dat de aprilmaanden al zeker 20 jaar steeds warmer worden.
April 2014 was niet alleen te warm maar de maand was ook zeer droog en behoorlijk zonnig.
Wat de droogte betreft deze maand had slechts 16 uur regen en dat leverde 22 mm neerslag op. Dat is de helft van wat er normaal valt. Alle exacte cijfers voor de regio Eindhoven staan in bovengenoemde weertabel.

Enkele weerfeitjes uit deze toch wel bijzondere aprilmaand.
>Het maandgemiddelde is uitgekomen op 12,3 graden. Alleen de aprilmaanden in 2007 en 2011 waren warmer.
>Het gemiddelde van de maximum dagtemperaturen ligt voor deze maand op 18,1 graden. Dat is extreem hoog maar ook hier geldt april 2007 en 2011 waren warmer.
> Op de koudste dag van deze maand (15 april) kwam de temperatuur toch niet onder de 11 graden uit. Dat is in april wel eens anders.
>In de warmste aprilnacht van dit jaar (7 april) zakte het kwik niet verder dan 12,7 graden. Dat is in een reeks van 66 aprilmaanden pas de derde keer dat het zo warm blijft.
>De maand gaf 22 mm neerslag. Dat is weinig maar eerlijk is eerlijk in april 2007 hadden we 0,0 mm.
> Op 6 aprildagen hadden we min of meer regen. Dat is erg weinig want normaal hebben we in Eindhoven 12 of 13 regendagen in april.
>We hadden deze maand 9 warme dagen. Alleen april 2007 en 2011 hadden er meer. Het komt ook vaak voor dat april geen enkele warme dag telt.
>Deze maand hadden we slechts 1 nacht met wat nachtvorst. Op 16 april vroor het in de nacht ruim 1 graad. Vorig jaar hadden we 7 van deze vorstnachten en bv. in april 1957 was er in 13 nachten vorst te melden.
>We hadden deze aprilmaand slechts 4 sombere dagen. Het is meermalen voorgekomen dat de aprilmaand 15 of 16 van dit soort dagen telt.

Genoeg over april 2014.
In de maandtabel is alles duidelijker vermeld. Bovendien wordt in de tabel een vergelijk gemaakt met vorige aprilmaanden. Meestal gaat dit terug tot 1949. Als je de kolommen met elkaar vergelijkt dan blijkt uit de bovenste 5 regels dat het almaar warmer wordt, bovendien is op de middelste regels te zien dat we ook steeds meer de zon zien in April.

Gerrit