registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Mooi concert in het Muziekgebouw.

/~gerrit16/images/concert.jpg

Donderdagavond 27 maart was de beroemde pianist Alexandre Tharaud in Eindhoven. Hij speelde met de Philharmonie Zuidnederland, in het Muziekgebouw, het pianoconcert nr.2 van Beethoven.Het orkest stond onder de bezielende leiding van Jan Willem de Vriend.

Voorafgaand aan het pianoconcert speelde de Philharmonie een stuk van Felix Mendelssohn “Marchen von der schonen Melusine”.
Dit verrassend mooie stuk schreef Mendelssohn naar aanleiding van een bezoek aan de opera Melusine van Conradin Kreutzer.
Ik heb begrepen dat Mendelssohn deze opera helemaal niks vond maar hij was wel onder de indruk van de lieflijke zangeres die de hoofdrol in deze opera zong. Omdat Mendelssohn ook de ouverture van deze opera zeer slecht vond schreef hij in 1833 een nieuwe ouverture en dat is het stuk dat donderdagavond uitgevoerd werd.
Mijn “lekenoren” vonden het een mooi stuk en het publiek, in de vrijwel volledig uitverkochte zaal, vond dat ook, tenminste aan het applaus te horen.

Hierna was het de beurt aan Alexandre Tharaud.
Deze 46 jarige Franse pianist met een veel jongere uitstraling maakte zijn faam geheel waar. Magnifiek pianospel samen met een goed op dreef zijnde Jan Willem de Vriend en het schitterende orkest zette een prachtig stuk Beethoven neer.
Dit 2de pianoconcert heb ik nog niet zo vaak gehoord maar zelfs ik herkende onmiddellijk Beethoven en genoot van deze prachtige uitvoering.

Na de pauze was het de beurt aan het orkest om er eens flink tegen aan te gaan in de 9de symfonie van Franz Schubert.
Dit werk was soms “bombastisch en hard” en soms lieflijk en stil”. Het orkest was duidelijk in vorm en na dik 50 minuten prachtige muziek werd ook dit stuk beloond met een geweldig applaus.

Dit was dus weer eens een fijne avond in ons prachtige Muziekgebouw Eindhoven.

Gerrit