registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Weerhistorie: De uitersten van April.

/~gerrit16/images/logo.jpg

De tijd gaat snel.We staan al weer bijna met één been in April. Wat staat ons te wachten in April?
Zoals iedereen wel weet kan het in april nog flink koud zijn maar het kan ook heerlijk weer zijn met hoge temperaturen.
Heb a.u.b. niet te hoge verwachtingen want het is bv. in Eindhoven in April nog nooit 30 graden of meer geweest. Dat is wel eens voorgekomen op 1 mei maar dat hoort nu eenmaal nog net niet bij april.
De warmste april-dag voor Eindhoven is 21 april 1968 toen de maximum temperatuur net over de 29 graden ging.
In Volkel werd het diezelfde dag 30,5 graden.

/~gerrit16/images/uiterstapril.jpg

In Tabel I heb ik de top 5 van de warme dagen in Eindhoven gezet. In deze top 5 komt twee maal een aprildag uit 1968 voor en ook twee maal uit 2007.

In het tweede tabelletje heb ik de top 5 van de koudste aprildagen in Eindhoven uitgezet. Al deze “top”dagen komen uit verschillende jaren. De datum die het dichtste bij ons ligt is 11 april 1986 maar dat is toch ook al weer 28 jaar geleden.
Uit de tabel blijkt verder dat april ons nog nooit een winterse dag (ijsdag) heeft gebracht.
Landelijk is dat wel eens voorgekomen want op 5 april 1911 zou de maximum dag-temperatuur in Vlissingen minus 0,2 graden zijn geweest!
Vorst in de nacht komt in april natuurlijk wel voor.

In het derde tabelletje heb ik de top 5 van de koudste nachten uitgezet. Het record voor Eindhoven is de minus 5,9 van 2 april 1996.
Op de andere Nederlandse weerstations vriest het vaak harder dan in Eindhoven. Zo had het vliegveld Deelen op de Veluwe in de nacht van 12 april 1986 een minimum van bijna 10 graden onder nul.
Zo dat is wat ons de volgende maand kan overkomen. De temperaturen in de drie tabelletjes komen uit de periode 1951-2013 en zijn officiële KNMI cijfers voor de regio Eindhoven.

De temperatuurrange voor Eindhoven uit de periode 1951-2013 (63 Jaar) loopt van +29,1 tot -5,9 graden. Dat is een range van 35 graden. Het is onwaarschijnlijk dat de komende aprilmaand temperaturen buiten deze range laat zien. Niets is echter onmogelijk en ook in de eerste 3 maanden van dit jaar zijn er meerdere temperatuurrecords verbroken,dus waarom in april niet?

Gerrit