registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Weerhistorie: De Eindhovense winter van 2013/2014.

/~gerrit16/images/logo.jpg

Over de afgelopen winter kunnen we kort zijn, “ er was geen winter”.
Deze winter was meer een verlengde herfst gevolgd door een vervroegd voorjaar, dan dat het op een echte Hollandse winter leek.
In het noorden van het land is het nog een klein beetje winter geweest met wat echte sneeuw en zo, maar in de regio Eindhoven kregen we vrijwel niets van dat alles.
In de regio Eindhoven was de winter relatief warm, droog en zonnig.
Het is opvallend dat elders in de wereld de winter wel hard toesloeg. In Canada en Amerika had men last van strenge vorst en een overvloed aan sneeuw. Engeland ging gebukt onder wateroverlast en storm.
Door een verschuiving in de normale luchtstromingspatronen trokken voortdurend diepe depressies over de Britse eilanden en Noord West Europa met tot gevolg, steeds terugkerende stormen en intensieve neerslaggebieden die voornamelijk Engeland aandeden. Wij hadden daar veel minder last van maar kregen steeds met Zuidelijke en Zuidwestelijke winden te maken die voor relatief warme lucht zorgden.

Tijdens de afgelopen winter hadden we in Eindhoven slechts 14 keer vorst. Dat waren 14 nachtvorsten waarvan 7 in december, 6 in januari en slechts 1 in februari.
De laagste wintertemperatuur was minus 3,7 graden op 3 december 2013.
Er zijn delen van Nederland waar in deze winter helemaal geen vorst voor is gekomen.

De gemiddelde wintertemperatuur voor onze regio is uitgekomen op 6,0 graden. Dat is bijzonder hoog want de norm is ca.3,3. Alleen de winters van 1990 en 2007 waren nog warmer.

Heel opvallend in de afgelopen winter is ook de hoeveelheid zonneschijn.
De zon scheen in onze regio in de 3 wintermaanden ruim 266 uur. Dat is meer dan 100 uur langer dan in de winter van vorig jaar en slechts 14 uur minder dan in de recordwinter van 2003.
De winter was ook niet erg nat. In 3 maanden viel er 158 mm en dat is ongeveer 18% onder de norm.

Over een winter die geen winter was kan ik eigenlijk niet veel meer over vertellen.
Alle wintercijfers staan in mijn wintertabel. zie: http://www.weerhistorie.nu/Winter
In de tabel is opgenomen de winter 2014 en 2013 in de regio Eindhoven. Verder staan er vergelijkingen in met voorgaande winterperiodes die teruggaan tot 1949.
Neem een kijkje en constateer dan met mij dat de winters in een snel tempo steeds warmer worden en steeds minder vorst opleveren.

Ik sluit af met het vermelden van enkele “winterweetjes.”
> Het gemiddelde van alle etmaalmaximum temperaturen is voor deze winter uitgekomen op 9,1 graden. Het is pas 1 keer eerder voorgekomen dat dit wintergemiddelde boven de 9 graden ligt.
> De warmste dag van deze winter is 6 januari 2014 met een max.temp. van 14,4 graden.
> Ook op de koudste dag van deze winter (3 dec.2013) bleef de temperatuur, de gehele dag, ruim boven nul.
> Het regende deze winter totaal 186 uur. Dat is erg weinig.
> We hadden deze winter slechts 4 dagen waarop het langdurig regende. In de vorige winter waren dat er 9 en in de winter van 1994 17.
> Het Hellmann koudegetal voor de ze winter is voor Eindhoven uitgekomen op de extreem lage waarde van 0,7. Alleen de winter van 1975 kwam nog lager uit.
> De afgelopen winter telde slechts 18 zonloze dagen. Dat kan ook anders bv. de winter van 1992 telde 51 van dit soort dagen.

Wie meer cijfers wil over het Eindhovense weer van andere maanden of andere seizoenen;
kijk op http://www.ganymedes.com/weer.htm

Gerrit