registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Weerhistorie: De maand december en het jaaroverzicht 2013 voor de regio Eindhoven.

/~gerrit16/images/logo.jpg

De afgelopen decembermaand was erg “zacht”. De gemiddelde temperatuur is uitgekomen op 5,6 graden. De norm voor onze regio is ongeveer 3,6 gr. dus 2 graden warmer en dat is behoorlijk veel.
Wat nog meer opviel aan deze maand was de hoeveelheid zon. De zon scheen 81 uur en dat is maar liefst 68% meer dan de norm. Het viel dit jaar dus reuze mee met “de donkere dagen voor kerst”.
December was ook niet al te nat alleen wel erg winderig. In de sinterklaasstorm van 5 december stond er aan de Wadden gedurende enige tijd een windkracht 10. Ook vlak voor kerstmis hadden we last van storm.
Maandag 23 december was een vreemde dag. In plaats van kouder worden in de avond werd het almaar warmer. In http://www.dse.nl/node/view/4354 heb ik daarover geschreven.
Ook in http://www.dse.nl/node/view/4350 heb ik al het een en ander gezegd over december en dus kan ik nu kort zijn.
Wie meer wil weten over december 2013 kan kijken in de decembertabel op http://www.ganymedes.com/december.htm .

Het jaar 2013 is voor de regio Eindhoven een wat kouder jaar geworden dan we de laatste jaren gewend waren. De gem. jaartemperatuur is uitgekomen op 9,99 graden en dat moet vergeleken worden met “normaal” dat ongeveer 10,3 graden bedraagt.
Het jaar 2010 was nog iets kouder maar verder zaten we de laatste jaren steeds ruim boven de norm. Het koudste jaar uit de Eindhovense weergeschiedenis is 1963 met een gemiddelde van 8,14 gr.
Dat 2013 gemiddeld aan de koude kant was is natuurlijk niet verwonderlijk. We hadden een behoorlijke winter en die duurde vrij lang. Het gevolg was dat de eerste helft van het jaar veel te koud was. De tweede helft van het jaar was wel warm maar onvoldoende warm om de eerste helft te compenseren.
We hadden dit jaar in Eindhoven 72 dagen met vorst, dat is veel maar in 2010 hadden we er 93 en in 1996 zelfs 105. Warme dagen hadden we dit jaar voldoende (102), zomerse dagen kwamen we ook niet te kort (37) en we hadden dit jaar maar liefst 10 tropische dagen tegen normaal 6.
De hoogste temperatuur dit jaar was 36,2 graden op 2 augustus en de laagste temperatuur -14,3 graden in de vroege morgen van 16 januari.
Het jaar 2013 was ook vrij droog. Het regende/sneeuwde gedurende 690 uur en er viel 703 mm.
Gemiddeld was het jaar ook redelijk zonnig. De zon scheen ruim 1630 uur. Dat was iets minder dan we de laatste jaren gewend waren maar nog ruim boven normaal. Van de 365 dagen zagen we op 271 dagen de zon min of meer schijnen. Absoluut zonloze dagen hadden we dit jaar slechts 55 en dat is erg weinig.

Er is natuurlijk nog veel meer te vertellen over het afgelopen jaar. Dat ga ik niet doen. Vrijwel elke maand kom ik met een overzichtje en op mijn site houd ik alles nauwkeurig bij.
Alle gegevens over 2013 staan in mijn jaartabel http://www.ganymedes.com/jaar.htm Neem gerust een kijkje!

Gerrit