registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Sint en Piet

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Laat ik voorop stellen dat ik een enorme fan ben van het Sinterklaasfeest. Ik heb veel warme herinneringen aan de Sinterklaasviering, en alles wat daarbij komt kijken. Vroeger samen met mijn broer, neefjes en nichtjes sinterklaasliedjes zingen in afwachting van de goedheiligman. Van de zenuwen steeds harder zingen, todat mijn vader ons mee naar buiten nam om te kijken of we zwarte Piet over de daken zagen lopen...Geweldig! En zo hadden ze binnen ook even rust ;-)

Ik vind het ook overdreven dan de VN er nu mee bezig is. Afschaffing van het Sinterklaasfeest, daar kan absoluut geen sprake van zijn! Hebben ze niets beters te doen daar?

Het geeft echter wel aan dat het leeft in het buitenland. En nog meer in eigen land, op dit moment al bijna 2 miljoen Likes voor de 'Pietitie' Facebook pagina! Wat een enorm succes! Ik ben volgens mij een van de weinige die de pagina nog niet ge-Liked heeft...

Waarom eigenlijk niet? Nou, ik geloof niet dat het iets oplost. Zo sterk stellen dat we voor of tegen zwarte Piet zijn lokt volgens mij alleen maar steeds heftigere reakties uit. Dit is echt niet iets wat volgend jaar zomaar verdwenen is. In het buitenland blijft het iets om uit te leggen, al hebben we straks 10 miljoen Likes. En we leven nu eenmaal in een steeds kleiner wordende wereld, waarin men elkaar goed in de gaten houdt. Soms is dat fijn voor ons, bijvoorbeeld in 1953 toen men ons massaal te hulp schoot tijdens de watersnoodramp. En soms is dat minder fijn voor ons, zoals nu het geval is.

Willen we deze discussie echt volgend jaar en de jaren daarop in volle hevigheid weer voeren?
Mij lijkt van niet, en om die reden zou ik het niet erg vinden als er bijvoorbeeld donkerblauwe, donkergroene en donkerpaarse Pieten bij zouden komen, naast de donkerbruine Pieten. Dat heeft niets te maken met winnen of verliezen, toegeven, of "onze" normen en waarden verloochenen, maar gewoon met meer tijd over houden voor belangrijkere zaken, zoals het genieten van het Sinterklaasfeest!

Ik weet in ieder geval dat het voor mij, op die koude decemberavond eind jaren 70 niets had uitgemaakt of we nu op zoek waren naar een zwarte, bruine, groene of blauwe Piet die daar over de daken liep!

sint en piet

Ik dacht dat we hier in een democratie leven. Dat betekent dat 49 mensen moeten doen wat 50 anderen willen. Als nou de meerderheid van Nederland sint en piet wil houden zoals het is waarom moet dat dan veranderen? Als er 1000 mensen of 100.000 ofzo vinden dat je altijd een regenjas aan moet hebben dan doen we dat toch ook niet. Hou bij de volgende verkiezingen een referendum en daar doen we het mee.