registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Moord en doodslag

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Soms heb je de neiging het nieuws op radio en televiseur maar niet aan te zetten. Bijna elke dag wordt er verslag gedaan van moord, ontvoering, verkrachting, etc. Ik moet me wel realiseren dat ik in een relatief groot land woon, met vier keer zoveel inwoners als Nederland. Je moet dan helaas ook verwachten dat er in Frankrijk vier keer zoveel gemoord en verkracht wordt. Dat betekent dus praktisch elke dag moord en doodslag. Alsof het al niet erg genoeg is worden deze afschuwelijke voorvallen uit en te na besproken op het nieuws, inclusief het verdriet en de woede van de betrokken families, de meningen van omwonenden, vrienden en vriendinnen, de pompiers, de politie, etc., gevolgd door het leggen van bloemen op de plaats van het delict en de onvermijdelijke stille tochten. Later volgt dan nog de mening van de advocaat van de verdachte(n) en natuurlijk de mening van de advocaat van de slachtoffers. Alles wordt tot in de laatste totaal irrelevante details uitgemolken. Er is blijkbaar helemaal niets anders aan de hand in onze wereld.

Frankrijk telt de twee meest moorddadige regio’s van West-Europa, Marseille en Corsica. Marseille, met zo’n 1 miljoen inwoners is een tweeslachtige stad: aan de ene kant de culturele hoofdstad 2013 van Europa, daarnaast zo’n beetje de criminele hoofdstad van West-Europa. Met de regelmaat van de klok wordt er door jonge jongens op scootertjes met kalasjnikofs in opdracht orde op zaken gesteld in het drugscircuit.

In Corsica is het niet veel anders. Ze zeggen het mooiste eiland van Europa, maar ook hier heersen de kalasjnikofs. Wie hier wie probeert uit te schakelen is ons niet duidelijk. In ieder geval spelen de maffia (Corsica is van oorsprong Italiaans) en drugs een belangrijke rol. Ook separisten die Corsica voor de Corsicanen willen houden, spelen hun ‘kalasjnikof’-deuntje mee. Om elke avond dit ‘nieuws’ te moeten bekijken en aanhoren is me een beetje veel van het goede. Er zijn interessantere en prettigere manieren om een Franse zomeravond door te brengen.

/~ancientgolf/pics/moordpolitiemarseille.jpg


www.ancientgolf.dse.nl

Misschien kun je beter geen 'culturele hoofdstad' zijn!

Het nieuws dat Marseille een soort Criminele Hoofdstad is, heeft ook de Nederlandse media gehaald. Dat het ook de Culturele Hoofdstad moet voorstellen, had ik nog niet vernomen, noch bemerkt. Affiches daarvan of advertenties daarvoor zijn bij mijn weten hier niet gesignaleerd.
Het is overigens voor Eindhoven en de andere grote Brabantse steden, die er, ondanks het zwarte zaad waar ze op zitten, elk miljoenen ingestoken hebben om die titel in de wacht te slepen, een nogal onheilspellende combinatie: behalve culturele ook criminele topattractie!
Eindhoven en Breda lijken daarnaar trouwens al aardig op weg: zij behoren dit jaar bij de tien onveiligste gemeenten van Nederland.

Ik kan me goed voorstellen dat je van de dagelijkse overdosis criminaliteit op de Franse treurbuis buikpijn krijgt. Een vraag die me daarbij wel intrigeert is deze: wordt die onsmakelijke kost u merendeels toegediend door publieke of door commerciële zenders? Ik heb de indruk dat bij ons in dezen vooral de commerciëlen de toon hebben gezet.

moord en doodslag

Je moet culturele hoofdstad en criminele hoofdstad niet op een hoop gooien. Marseille is een zeer aantrekkelijke stad met een groot cultureel hart, meer dan waard om culturele hoofdstad te zijn.
Marseille is ook de (haven)poort van Europa voor vooral Noord-Afrika, met alle consequenties van dien, zoals illigaleteit, vluchtelingen, mensenhandel, werkloosheid, verpaupering, drugs, maffia, etc., en dus moord en doodslag.

Frankrijk telt twee zenders waar de (geïnteresseerde) Fransman en -vrouw hun nieuws-gierigheid kunnen bevredigen: TF1 is een commerciele zender en TF2 is een publiekszender. Ze zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Ook het nieuws van 20.00 uur is praktisch hetzelfde, ook wat moord en doodslag betreft. Andere zenders zoals RTl of Canal+ ken ik niet.