registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Eén jaar Hollande, président de la république

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

President François Hollande is nu 1 jaar aan het bewind in Frankrijk. Een Franse president is geen lintjesdoorknipper maar heeft de touwtjes van de Franse politiek stevig in handen of behoort die zo te hebben. Hij is de richtinggevende leider en zijn ministerraad is de uitvoerder. Zijn eerste presidentsverjaardag werd in de media breeduit ‘gevierd’. De goede man kwam er nogal bekaaid vanaf. De verschillende enquêtes onder de Fransen toonden dat aanzienlijk minder dan 30% hem nog capabel vinden om het land uit de crisis the halen en bijna 60% zou de voorkeur geven aan oud-president Sarkozy. In een Nederlandse krant werd de slechte pers vergoelijkt door te stellen dat het voor de president ook wel erg moeilijke tijden zijn.  
De Fransen kijken hier toch anders tegen aan. Hollande heeft tijdens de presidentsverkiezingen Frankrijk ‘gouden bergen’ beloofd. De pers rekent hem nu af op de niet-waargemaakte beloften; dat wordt hem kwalijk genomen. In Den Haag en Parijs heet dat politiek, voor mij heet dat volksverlakkerij.
 
Hollande stelde recent dat de crisis voorbij is en dat er nu opgebouwd kan worden. Echter de werkloosheid stijgt als nooit te voren, tot nu toe met bijna 1.500 werklozen per dag. De Fransen vrezen voor hun baan. Hun privé-uitgaven dalen aanzienlijk (behalve voor tablets en smartphones). Fabrieken sluiten zonder acceptabele afvloeiingsregelingen. Onafhankelijke instellingen, ook internationaal, voorzien een verdere verslechtering van de Franse economie als er geen effectieve maatregelen worden genomen.

/~ancientgolf/pics/hollande.jpg

Maar volgens een weekblad ziet Hollande niets, hoort hij niets en zwijgt hij over alle belangrijke kwesties. Barroso van de EU noemde de president zelfs een ‘reactionair’ die terug gaat naar het verleden alsof er sinds  Mittérand in de jaren 80 president was, niets veranderd is.

/~ancientgolf/pics/merhollande.jpg

Alsof hij ‘Hollandse’ voorouders heeft, leest hij met geheven vingertje de wereld de les. Hopelijk wordt het tweede jaar van zijn ambtstermijn wat positiever. Frankrijk heeft het dringend nodig om niet af te glijden naar een situatie zoals in Italië en Spanje.

www.ancientgolf.dse.nl