registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Vakantieavontuur in de Drome - Frankrijk.

Foto Gerrit Goosen

Foto Gerrit Goosen

Het is weer bijna vakantietijd. Om alvast een beetje in de stemming te komen zal ik een waar gebeurd verhaaltje vertellen over de afgelopen meivakantie.
Eigenlijk begint het verhaal al 35 jaar geleden.
Ik was toen op vakantie in de Drome in het kleine dorpje St.Nazaire-le –Desert. In dit piepkleine maar erg leuke dorpje waren (en zijn nog steeds) nauwelijks voorzieningen. Gelukkig beschikt het dorp over een benzinepomp (nu niet meer).
Toen we een paar dagen op de camping hadden gestaan werd het tijd om eens wat benzine in de tank te gooien. Wij, met de auto, naar de dorpsstraat, om te tanken. De dorpsstraat is uiterst smal. Daarom stond de benzinepomp half op de weg en half in een nis. Het zou goed kunnen zijn dat die nis vroeger een slaapkamer is geweest. Na aanbellen bij de pomp verscheen een oude man die ons vertelde dat er geen benzine was! Wanneer dan wel? Was de meest logische vraag. Het antwoord deed ons versteld staan. Volgende week woensdag komt de tankauto en dan is er weer benzine! Dat gebeurt elke week, een keer per week wordt de pomp dus bevoorraad. Wij terug naar de camping en na wat rondvragen bleek dat er nergens in de buurt een benzinestation was. We zaten dus vast. Er zat niets anders op dan te wachten tot volgende week woensdag.
Toen die woensdag eindelijk was aangebroken gingen we even voor het middaguur met 2 auto’s naar de pomp om te tanken. Bij de pomp heerste absolute rust. Na aanbellen verscheen er dit keer een oud vrouwtje die ons vertelde dat er geen benzine was. Uitverkocht!
Wat was het geval. De tankauto die de pomp van benzine komt voorzien komt ’s morgens tussen 5 en 6 uur. Onmiddellijk daarna vormt zich een lange file in de dorpsstraat van dorpelingen en boeren uit de omgeving die komen tanken. Zij gooien niet alleen hun tank vol maar vullen verder alles wat maar benzine kan bevatten. Zo dekken ze zich in tegen een eventueel benzinetekort in de loop van de komende week. Voor 9 uur ’s morgens is de pomp geheel leeg en kan er alleen maar “nee”verkocht worden.
Weer een week vastzitten was voor ons geen optie. De mevrouw was zo vriendelijk om voor ons wat rond te bellen en wat bleek in Bouvieres was benzine te verkrijgen. We besloten met 2 auto’s naar Bouvieres te gaan. We moesten snel beslissen want ook in Bouvieres zou de benzine in de loop van de dag uitverkocht zijn en ook daar moet men dan tot de volgende week woensdag wachten op nieuwe voorraad. De beslissing was niet eenvoudig. Bouvieres ligt 15 km verder maar er ligt tussen St.Nazeire en Bouvieres een pittige col. Mijn tank was bijna leeg en of ik dat wel zou halen was maar de vraag. Gelukkig zat in de andere auto nog ietsje meer benzine en de eigenaar van deze auto (ook een Nederlander)wilde wel meerijden en eventueel met een sleepkabel zouden we een eind kunnen komen. Gelukkig was er nog benzine in de pomp in Bouvieres en zo was ons probleem , na een kleine week vastgezeten te hebben opgelost.
Ik ben in de jaren erna nog vele malen in de Drome geweest en heb gelukkig geen benzine tekorten meer meegemaakt. Wel is het zo dat als we in de Drome zijn we er nog altijd aan moeten denken.
Afgelopen mei waren we in de meivakantie in de Provence. Het weer zat wat tegen en toen de vakantie voorbij was hadden we nog geen zin om naar huis te gaan en besloten een ommetje te maken via de Drome.
Zo gezegd zo gedaan. We reden dwars door de Drome over perfecte landweggetjes en bezochten een paar plaatsjes waar we vroeger ook wel kwamen. Het weer was prima en de dag was perfect.
We hadden een hotelletje besproken in Pontaix . Dat is een uiterst klein plaatsje vlak voor Die.
We vertelden elkaar nog eens het “benzineverhaal” van 35 jaar geleden en besloten om naar Crest te rijden om een terrasje te pakken en te tanken. We hadden al ingeschat dat Pontaix geen benzinestation zou hebben. Crest is een wat grotere stad en daar zouden we zeker geen problemen hebben.
Even later rijden we Crest binnen en worden opgewacht door een enorme politiemacht. Zeker 100 agenten versperden ons de weg en we werden door wat achterafstraatjes naar een parkeerterreintje geleid. Wat was er aan de hand?
In Crest zou een grote manifestatie plaatsvinden gevolgd door een protestmars. Het ging allemaal over homorechten en gelijkstelling en aanvaarding van het homohuwelijk. De komende 2 a 3 uur hebben we ons in Crest prima geamuseerd. De protestmars ging ordelijk en vreedzaam en in de mars liepen de vreemdste figuren mee. Af en toe werd erdoor omstanders iets geroepen richting marsdeelnemers maar dat was alles. Het viel mij op dat tijdens de mars nergens een politieagent te bekennen was. Al die agenten die we vooraf hadden gezien hadden zich teruggetrokken in de gebouwen in de omgeving. Ze hoefden niet in aktie te komen.
Nadat de manifestatie voorbij was en ook de optocht ontbonden was mocht het verkeer weer gaan rijden. Wij besloten, omdat het al wat later was, naar het hotel in Pontaix te rijden en niet naar een benzinepomp op zoek te gaan.
De andere dag (zondag) besloten we een tocht te gaan maken over een paar Colletjes in de buurt. Boven 1000 meter lag nog sneeuw en het kon dus een mooie tocht worden. Ik ga echter niet met een half lege tank in de bergen rond rijden en dus reden we naar Die om te gaan tanken. De benzinepomp was snel gevonden maar helaas op de pomp was een briefje geplakt met de mededeling dat de benzine uitverkocht was. Er was wel diesel, maar ja daar heb ik niks aan. Een Fransman vertelde ons dat aan de andere kant van Die nog een pomp en daar was altijd benzine. O.K. Wij dus naar de andere kant van Die naar de benzinepomp en van afstand zag ik het al, ook op deze pomp hing een briefje “Geen benzine – uitverkocht”.
We kregen lichtjes last van stress en het gebeuren van 35 jaar geleden schoot door ons hoofd. Wat nu? Ik besloot de TomTom eens te raadplegen of er in de buurt nog meer benzinepompen waren. Dat was zo, de eerste pomp was op ca. 14 km in een dorpje waar ik nog nooit van gehoord had. We besloten er heen te rijden. Zo gezegd zo gedaan. Na 11 km plotseling een fraai benzine station links van de weg. Bij dit station reed net een auto weg maar rondom het station stonden zeker 50 motoren met hun berijders. Wij naar de pomp, de motorrijders gingen netjes opzij zodat we er bijkonden. Gelukkig geen briefje op de pomp, dus tanken maar….. Helaas er kwam geen druppel benzine uit. De motorrijders vertelden ons dat ook zij geen benzine meer hadden. Ze waren al bij verschillende benzinestations geweest maar nergens hadden ze benzine konden krijgen. Er werd druk getelefoneerd en ons werd meegedeeld dat er nergens in de Drome benzine was te krijgen waarschijnlijk met uitzondering van de Tolweg.
Wat nu ? We besloten door te rijden want mijn TomTom had ons immers een benzine station beloofd op 14 km afstand en ik had er pas 11 gereden. Inderdaad 3 km verder was weer een benzinestation alleen was dit station al zeker 5 jaar gesloten. Het was een grote bouwval en de pompen waren verdwenen. Alweer pech.
Dan maar geen tochtje door de bergen en maar teruggereden naar Die en later weer naar het hotel. In de loop van de zondagmiddag kwam mijn vrouw op het idee om het toch nog eens te proberen. Zij had richting Crest een benzine station gezien. Dat had ze gezien op zaterdagmiddag toen we na afloop van de manifestatie richting hotel reden. Het was volgens haar slechts een paar km. Vooruit, weer de auto in en de D93 op richting Crest. Die paar km. bleek toch nog een heel eind te zijn. Even voorbij Saillans bleek aan een zijweggetje, goed zichtbaar vanaf de hoofdweg, een benzinestation te staan.
Wij er heen. Bij het station stond een boer met een trekker. Hij moest diesel hebben en dat was geen probleem. Terwijl wij de gebruiksaanwijzing van de benzinepomp stonden te bestuderen kwamen er twee motoren aan die ons hoopvol aankeken. Nadat de trekker weggegaan was konden wij bij de pomp. Alles ging prima, geen briefje of iets dergelijks, alleen kwam er geen druppel uit de slang. Helaas geen benzine!
Terug naar het hotel.
Het plan was nu om op maandagmorgen opnieuw op benzinejacht te gaan en als dat lukte dan alsnog dat tochtje te maken en dus nog een dag langer in het hotel te blijven. De hoteleigenaar beloofde maandagmorgen voor ons te bellen om te kijken waar benzine was.
Helaas maandagmorgen kwam hij ons vertellen dat er nergens benzine was maar dat in de loop van de dag alle station bevoorraad zouden worden zodat ’s avonds de situatie weer normaal zou zijn.
Ik durfde er niet op te vertrouwen. Ik had nog hoogstens voor 80 km benzine in mijn tank en we besloten de sprong naar de Tolweg te wagen. De tolweg was ongeveer 60 km bij ons vandaan .
Toen we op de tolweg aankwamen bleek het nog een km of 20 te zijn voor het eerste tankstation. Dat hebben we dus gehaald en opgelucht konden we de tank vol benzine gooien.
We zijn daarna maar doorgereden en hebben de volgende dag een tochtje door de Vogezen gemaakt. Ook leuk, ook bergen alleen iets kleiner. Het leukste van de Vogezen was wel overal benzine. Vrijwel elk dorp had een tankstation dus we konden met een gerust hart rondrijden.

Gerrit

Benzine bij de supermarkt?

Was er bij de Intermarche en de Casino in Crest ook geen benzine meer te krijgen?

Like DSE op Facebook: https://www.facebook.com/DigitaleStadEindhoven en help mee onze digitale stad nog populairder te maken.

Rien

In de Drome is er vrijwel uitsluitend benzine te krijgen bij de supermarkten. Zij waren dus uitverkocht. Andere benzinestations zijn er bijna niet meer. Zij zijn afgebroken en failliet.
De trend is benzine verkopen onder de prijs bij de supermarkt. De officiele benzinestations gaan daaraan kapot.
Krijgen we die trend in Nederland ook?