registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

De Franse zondag

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Laatst meldde een DSE’er dat het hem tijdens een Franse vakantie was opgevallen dat op zondag de steden doodstil zijn (kanonafschietsyndroom). Zelfs kroegen en restaurants zijn bijna allemaal gesloten Ze raakten verhongerd en uitgedroogd. En dit terwijl je in Eindhoven over de koppen kon lopen en alle terrassen propvol zaten. Heel gezellig dus.

Zo zie je maar weer dat Fransen anders zijn dan Eindhovenaren. Zouden ze niet van gezelligheid houden, of betekent gezelligheid voor hun iets anders?

Op zondag ochtend is het druk in de stad. Niet op het terras, maar bij de bakker, de slager de bloemenwinkel en bij de supermarkt. Op zondag wordt er namelijk door de Fransen gegeten, als het eventjes kan met de hele familie, in het ouderlijk huis bij moeders of oma, natuurlijk met verse baguettes en een bloemetje voor ‘maman’. Samen eten, samen drinken en samen oeverloos kletsen. Als het eventjes kan komen de zonen en dochters met de kinderen van heinde en ver naar ‘thuis’ om het wekelijkse familie-eten te beleven. Dat vinden de Fransen gezellig.
Voor speciale gelegenheden gaan ze in de stad naar het restaurant om er culinair te genieten. De betere restaurants zijn zondags echt open. Van tevoren wel reserveren. Ook dat vinden de Fransen gezellig.
De meeste restaurantjes in of bij de dorpen, de vroegere ‘routiers’, zijn alleen doordeweeks tussen de middag open. Logisch.

Miljoenen Fransen vermaken zich op zondag op de duizenden ‘marchés aux puces’ (vlooienmarkten). Daar komt iedereen iedereen tegen en na veel zoenen, bijpraten onder het genot van een glas wijn, een frietje, een andouillette (warm [geurend] worstje van ingewandsvlees) of een eenvoudig 4-gangen menu. Dat vinden de Fransen gezellig.

Weer andere miljoenen (er zijn er in totaal zo’n 65 miljoen) vermaken zich op zondag met een georganiseerde ‘rando gourmande’ (wandeling met eten onderweg) en na afloop eten en kletsen in de ‘salle des fêtes’ (dorpshuis). Er zijn elke zondag duizenden van dit soort wandelingen. Dat vinden de Fransen gezellig.

Doordeweeks zijn de terrasjes in de stad bezet met ‘uitrustende boodschappers’, zoals in Eindhoven. Tussen de middag als de winkels en de kantoren sluiten vullen zich alle terrassen en restaurants met de werkenden om vaak gezamenlijk een ‘plat du jour’ (dagschotel) te verorberen en natuurlijk eindeloos te kletsen met collega’s totdat de plicht weer roept. Ook dat vinden de Fransen gezellig.
Bon appétit!

/~ancientgolf/pics/08sage.jpg


http://www.ancientgolf.dse.nl/

Familiebezoek op zondag: in Nederland ouderwets. Of niet?

Als ik het goed taxeer, is het Franse familieleven nog ongeveer zoals het bij ons tot de jaren zeventig was; op zondag gezelligheid zoeken - en brengen! - in het ouderlijk huis. Is dat bij ons niet grotendeels verdwenen? Zijn er niet teveel oma's en opa's die zondags vergeefs op hun kroost wachten en zich maar zelf moeten zien te vermaken?
Wat het bezoeken van vlooienmarkten betreft zie ik wel overeenkomsten: dat is ook in Nederland een tamelijk florerende bedrijfstak, al betwijfel ik of het gezamelijk nuttigen van etens- en drinkwaren er ook zo'n belangrijk onderdeel van is als bij de Fransen.

zondag

Wellicht zijn er steeds meer mensen die op zondag moeten werken oa om de aow premies op te hoesten zodat opa's en oma's in elk geval warm en met een dak boven hun hoofd kunnen wachten. Of misschien willen mensen gewoon uitrusten na een week overwerken, ploegendienst etc. Zouden opa's en oma's niet eens naar de (klein)kinderen kunnen gaan?
Confronterend? Tsja, want opa's en oma's zijn natuurlijk altijd zielig.
In de woorden van hvh (sarcastisch bedoeld) : de maatschappij evolueert, deal with it.

Opa en oma laten komen? Prima.

Het was niet mijn bedoeling te pleiten voor eenrichtingsverkeer. Oma en opa naar de (klein)kinderen? Ook prima. Zolang ze tenminste nog kunnen reizen. Daarna zullen ze noodgedwongen meer de ontvangende partij moeten worden. Niet zozeer zielig als wel normaal.

Opa

Ik ben opa en ik ga zondags vrijwel altijd op bezoek bij mijn kleinkinderen.
Ik vond het vroeger heel vervelend om op zondag het verplichte nummertje van naar Opa en Oma gaan af te moeten werken.
Daarom, nu ik zelf opa ben, ga ik maar naar hun toe. Geen probleem.