registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Het "Eindhovens Klimaat".

/~gerrit16/images/klimaatgrafiek1dse.jpg

Als U een vakantiereisje gaat boeken dan kijkt u waarschijnlijk bij de aanbieder van de reis naar een tabelletje waarin wat gegevens over het klimaat ter plaatse staan. U kunt zo beslissen of het tijdstip van Uw vakantie gunstig is en wat voor soort weer U kunt verwachten.
Deze klimaattabelletjes kunnen dus erg nuttig zijn en ze worden dan ook veel geraadpleegd.
Ik ben altijd wel een beetje sceptisch bij het zien van deze tabelletjes of grafiekjes.
Vaak wordt in de grafiekjes met de verhouding van de assen gespeeld zodat het weer ter plekke wat gunstiger lijkt. Ook wordt soms de gemiddelde temperatuur genoemd terwijl de cijfers slaan op de gemiddelde maximum temperatuur. Dat stelt de zaken wel even wat te gunstig voor.
Voor Eindhoven heb ik ook een klimaattabel gemaakt.
Ik heb daarvoor uit mijn database de gegevens van de laatste 30 jaar gebruikt.

/~gerrit16/images/klimaattabeldse.jpg

De tabel is wat uitgebreider dan U misschien gewend bent maar na bestudering zal U toch een goed beeld van het klimaat in Eindhoven hebben gekregen.
Ik laat, in de tabel, voor elke maand de gemiddelde temperaturen zien (gem. van 30 jaar). Verder vindt u in de tabel de maandgegevens aangaande neerslag en zon.
De middelste kolommen zijn gevuld met het gemiddeld aantal dagen dat een bepaald fenomeen voorkomt. Zo vindt U hier het gemiddeld aantal dagen dat als “warm, zomers of tropisch”aangemerkt kan worden. Ook de meer koude en winterse dagen zijn op deze manier in de tabel verwerkt.
Van elke kolom zijn grafische voorstellingen te maken. Soms leest dat wat makkelijker dan getallen.
Het gaat echter veel te ver om al die grafiekjes tegelijk hier te publiceren. Ik heb slechts een grafiek als voorbeeld hierbij gedaan.
In dit grafiekje zijn de gemiddelde temperaturen uitgezet tegen de maanden. Dat is dus de grafische voorstelling van de 3 kolommen uit de tabel die onder het kopje “Maandtemperatuur vallen”.
Als er belangstelling voor is dan laat ik t.z.t ook de grafiekjes van de kolommen "Neerslag, Zon en Aantal dagen" zien

Gerrit

(Oorspronkelijke brongetallen:KNMI)